Financial Times: Kizárhatják Magyarországot a NATO keleti tagállamainak megbeszéléseiről

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Külpol

A lap szerint a többi tagállam képviselői megunták, hogy Magyarország csak akadályozza a közös munkát.

A NATO és az EU keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai fontolgatják, hogy kizárják megbeszéléseikről Magyarországot – értesült több diplomáciai forrásból is a Financial Times hírlevele.

A B9-et 2015-ben alapította Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – tehát azok a NATO- és EU-tagállamok, melyek 1991 előtt a szovjet blokkba tartoztak. A szervezet nem rendelkezik önálló intézményrendszerrel, inkább egy olyan fórum, melyen a tagok állam- és kormányfői, védelmi miniszterei és külügyminiszterei összehangolhatják biztonságpolitikai elképzeléseiket, ami különösen a 2014 óta állandónak mondható orosz fenyegetés miatt lett fontos.

A B9 elmúlt ülésein azonban Magyarország rendre megvétózta az Ukrajna támogatásáról és esetleges NATO-csatlakozási folyamat felgyorsításáról szóló állásfoglalásokat, a lap szerint pedig több ország képviselőinek elfogyott a türelme. Az utolsó lépés az volt, amikor a B9-ek kedden, Rigában kezdődő tanácskozásán a magyar fél megint megvétózott egy állásfoglalás-tervezetet, ami amúgy élvezte volna a többi nyolc tagállam támogatását. 

„Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy ebben a felállásban találkoztunk”

– nyilatkozta az egyik diplomata.

A szándékot még nem prezentálták, a litván elnöki hivatal szerint pedig a NATO és az Európai Unió érdeke, hogy Magyarországot ott tartsák a szervezetben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk