Megszegte Boris Johnson főtanácsadója a karantént

  • narancs.hu
  • 2020. május 23.

Külpol

500 kilométert utazott Londonból.

Megszegte a kijárási korlátozásokat Dominic Cummingson, Boris Johnson főtanácsadója, mindezt úgy, hogy koronavírus-fertőzést állapítottak meg nála – írja a Guardian és a Mirror közös tényfeltárása nyomán az Index.

Cummingson – aki a Brexit-kampány egyik meghatározó alakja – azután fertőzödött meg a feleségével, hogy Johson március 27-én elkapta a betegséget. Ettől függetlenül a főtanácsadó és a családja a Londontól 500 kilométerre lévő Durhamba utazott.

Március 30-én nyilvánosan közölte, hogy házi karanténba vonul, amit a miniszterelnökség meg is erősített, de azt nem tették hozzá, hogy ezt nem a londoni otthonában teszi. Eközben a Guardian megkereste a durhami rendőrséget, ahonnan azt a választ kapta, hogy több bejelentés is érkezett hozzájuk, miszerint Cummings a településen van.

A főtanácsadó azt mondta a hatóságoknak, hogy a ház egy bizonyos részében elszigetelve tölti a karanténját. Ugyanakkor helyi lakosok elmondták a lapnak, hogy Cummings a veszélyeztetett korú, idős szülei házának közelében látták a fiával. A miniszterelnökség közölte a CNN-nel, nem igaz, hogy a rendőrség beszélt volna vele vagy a családjával. Hozzátették, Cummings tettei összhangban voltak a járvány elleni védekezés szabályával, és ő maga is úgy gondolja, hogy törvényesen és ésszerűen cselekedett. A hivatalos magyarázat szerint azért kellett a szülei házához utazniuk, hogy így gondoskodjanak a kisfiukról, akinek ez biztosította volna a jólétét, amennyiben a két szülő súlyosan megbetegszik.

Figyelmébe ajánljuk