Menedékkérő központok jöhetnek létre az EU határain kívül

  • narancs.hu
  • 2018. június 19.

Külpol

Hogy gyorsan külön tudják választani a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól.

"Megegyezés születhet az uniós vezetők jövő heti csúcstalálkozóján arról, hogy központokat hozzanak létre Európán kívül a menedékkérők beadványainak elbírálására" – közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

A Politico birtokába jutott az uniós állam-, illetve kormányfők elé terjesztendő zárónyilatkozat vázlata, amely szerint olyan platformokat állítanának fel az EU határain kívül, ahol a hatóságok szakemberei az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve gyorsan különválaszthatnák a nemzetközi védelemre szoruló menekülteket az Európába tartó gazdasági bevándorlóktól, utóbbiakat pedig visszaküldhetnék hazájukba.

A javaslat célja a migrációt és menedékjogot övező "akut politikai válság" megtörése. Az elemzők a lehetséges partnerek között elsősorban Tunéziát és Albániát említették. A lap megjegyezi, Orbán Viktor 2016-ban már javaslatot tett hasonló létesítmények létrehozására.

A zárónyilatkozat tervezetében a határellenőrzés finanszírozásának növelését is sürgetik a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban, valamint a líbiai parti őrség további támogatását.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megküldte a vázlatot a tagállamoknak, és tárgyalni fog több vezetővel a jövő csütörtökön kezdődő EU-csúcs előtt, például az osztrák és a német kancellárral, illetve az olasz, a spanyol, a svéd és a magyar kormányfővel.

Közben Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a Berlin melletti Mesebergben találkozott kedden és közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: "Németország és Franciaország támogatja, hogy az Európai Unión kívül állítsanak fel központokat a közösség területére szóló menedékjogi kérelmek elbírálására." Majd Merkel hozzátette, bár a zárónyilatkozat tervezetét még meg sem vitatták az EU-hoz delegált tagállami nagykövetek, már most ki lehet jelenteni, hogy a kezdeményezés fontos.

(Politico, MTI)

Figyelmébe ajánljuk