Menekültek tömegei próbálnak meg épp átjutni Fehéroroszországból a lengyel határon

  • narancs.hu
  • 2021. november 8.

Külpol

A lengyelek szerint a fehérorosz hatóságok a határmenti helyzet eszkalálására törekednek, "nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal".

Hétfőn reggel a fehérorosz erdőkben összegyűlt menekültek közül több százan – vélhetőleg akár ezren is – elindultak a Kuznica Bialostocka határátkelő felé. Egyes hírek arról szólnak, hogy elterjedt közöttük, hogy a lengyelek a mai napon beengedik őket az országba. Pedig szó sincs erről.

A menekült tömegek vonulásáról készült videók egyre több helyen bukkannak fel a közösségi médiában, a sajtóban.

A belorusz hatóságokat korábban több alkalommal is azzal vádolták, hogy szervezetten szállítják a menekülteket a litván és a lengyel határra, hogy nyomást gyakoroljanak szomszédaikra. Ezzel szemben azt állítják – a határőrség és a belügyminisztérium szólalt meg egyelőre az ügyben –, hogy a lengyelek szorítják vissza a határhoz az embereket. Mindenesetre a határátkelő felé gyalogló embereket a beszámolók és a felvételek szerint fegyveres katonák kísérik.

A fehérorosz hatóságok a határmenti helyzet eszkalálására törekednek, az utóbbi napok fejleményei mutatják, hogy "nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal" – jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel közszolgálati rádióban. A külügyminiszter-helyettes ezzel a lengyel-fehérorosz határon az utóbbi időben történt incidenseket kommentálta, amely eseményeknek a határ átlépését megkísérlő menekültek mellett fehérorosz egyenruhások is szereplői voltak.

Független fehérorosz újságírók azon beszámolóiról, amelyek szerint az utóbbi órákban Kuznica Bialostocka határátkelő irányában fehérorosz egyenruhás fegyveresek kíséretében menekültek százai menetelnek, Wawrzyk elmondta: a lengyel hatóságok hasonló információk birtokában vannak. Úgy fogalmazott, feltehetően erőszakos határátlépés készül. Hozzátette, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni.

A fejlemények miatt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Kaczynski részvételével.

A lengyel határőrség az utóbbi hetekben naponta többszáz határsértési kísérletet regisztrált. Az év eleje óta több mint 30 ezer ilyen próbálkozást észleltek a lengyel-fehérorosz határon, ezen belül nagyobb csoportok kísérleteit is. A térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk