Merkel arra kéri Putyint, vesse latba befolyását Lukasenkánál

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 10.

Külpol

Elfogadhatatlan, hogy a belarusz rezsim fegyverként használja a migránsokat az EU ellen - mondta a kancellár. 

Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását kérte a lengyel-belarusz határon kialakult helyzet rendezéséhez - közölte szerdán a német kormányfő szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a lengyel-belarusz határon kialakult migrációs válságról.

Az uniós vezetők szerint Aljekszandr Lukasenka belarusz elnök szándékosan szállítja a határra a menedékkérőket, hogy ezzel is büntesse az EU-t a rezsimjét ért szankciók miatt.

Merkel Putyinnal folytatott beszélgetésében hangsúlyozta: "embertelen és teljesen elfogadhatatlan", hogy "a belarusz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen." Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

A napokban több ezer ember jelent meg a belarusz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

Az első számú célpont Németország. A szövetségi rendőrség adatai szerint a január-júliusi időszakban csupán 26-an érkeztek Németországba illegálisan a Belarusz-Lengyelország útvonalon. Augusztusban viszont már 474 ilyen, jogcím nélküli belépést regisztráltak, szeptemberben 903-at, októberben pedig 5285-öt.

Német biztonsági körök becslése alapján naponta átlagosan 800-1000 ember érkezik repülővel a Közel-Keletről Minszkbe.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk