Letartóztatott egy volt horvát minisztert az Európai Ügyészség

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 10.

Külpol

Uniós pénzek hűtlen kezelése miatt. 

Az Európai Ügyészség által vezetett nyomozás keretében, hűtlen kezelés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán Horvátországban Gabrijela Zalacot, a regionális fejlesztési és európai uniós források felhasználásáért felelős volt minisztert, Tomislav Petricet, az EU programokkal és projektekkel kapcsolatos szerződésekért felelős központi hivatal igazgatóját és két másik személyt is.

Az Európai Ügyészség közleménye szerint jelenleg a "bizonyítékok sürgős begyűjtése folyik" a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozóirodával együttműködésben.

A letartóztatottakat azzal vádolják, hogy egy informatikai rendszer közbeszerzési eljárása során követték el a bűncselekményt.

Az Európai Ügyészség a vádlottak kihallgatását követően dönt az eljárás folytatásról, addig nem közölnek részleteket - írták.

A horvát sajtó beszámolója szerint a csalást 2018-ban követték el, amikor még a minisztériumot Zalac vezette, aki más korrupciós ügyek gyanúja miatt 2019-ben a média nyomására lemondott tisztségéről.

A mostani nyomozás tárgyát egy 13 millió kuna (622 millió forint) értékű, informatikai rendszer beszerzéséről szóló szerződés képezi, amelyet egy olyan cég kapott meg, amely azt megelőzően csak egy alkalmazottal rendelkezett, és bankszámláit zárolták. A horvát ügyészség korábban már nyomozott az ügyben, de nem indított eljárást.

Az Európai Ügyészség június 1-jén kezdte meg működését. Feladata az uniós költségvetés terhére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatása. Az új uniós szerv bármely más olyan jogellenes tevékenységet is kivizsgálhat és vádhatósági eljárás alá vonhat, amely "elválaszthatatlanul összekapcsolódik" az uniós költségvetés elleni bűncselekményekkel.

Az Európai Unió tagországai közül 22 csatlakozott az Európai Ügyészséghez, köztük Horvátország is. Magyarország nem csatlakozott a szervezethez, az Orbán-kormány nem is támogatja a csatlakozást, az ellenzék programjának azonban fontos része, hogy magyar ügyekben is engednék nyomozni az Európai Ügyészséget.

(Nyitóképünkön Gabrijela Zalac Lázár Jánossal 2018-ban, a V4+4  fejlesztési minisztereinek találkozóján. MTI/Koszticsák Szilárd)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!  

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.