Míg itt börtönnel fenyegetik, máshol toborozzák a hackereket

  • narancs.hu
  • 2019. február 15.

Külpol

A svájciak saját online választási rendszerüket szeretnék feltöretni.

Svájc nem bízza a véletlenre az online választási rendszerének működését.

Az ország hackereket kezdett ugyanis toborozni, hogy teszteljék a rendszert. A feladat az, hogy próbálják meg feltörni a programot. Ráadásul Svájc ezt nem is kéri ingyen:

A feltörők február 24-én kezdhetnek próbálkozni, és négy hetük van sikeres betörésre. Jutalmuk 50-100 ezer svájci frank - 14-28 millió forint - lehet, attól függően, hogy mekkora "szivárgást", rést, repedést, hiányosságot fedeznek fel.

A toborzásnak nagy sikere is lett: alig egy hét alatt, péntekre már több mint kétezren jelentkeztek, hogy rést találjanak a tűzfalakon.

A számítógépes szavazás amúgy nem új keletű az alpesi országban, már 15 esztendőre tekint vissza, bár a 26 kanton közül még mindig csak 14-ben alkalmazzák. Mostanra azonban a hatóságok szerint sikerült teljesen ellenőrizhetővé fejleszteni a rendszert, és remélik, hogy már az idén hadrendbe állítják.

Magyarországon azonban még kevéssé érzi innovatívnak az etikus hackerek jelenlétét:

Akár 8 év letöltendő büntetést is kaphat az az etikus hacker, aki szólt a Telekomnak egy biztonsági résről

Szokatlan vádalku után keménykedik az ügyészség. Hiányos vádirattal, fenyegetőzéssel és az ügyészség szakmai hozzá nem értése mellett zajlik annak az etikus hackernek a büntetőpere, aki 2017 nyarán felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel a Magyar Telekom informatikai rendszerében - a tizenéves fiatalt a TASZ védi, a per állásáról blogján számolt be a jogvédő szervezet.

Figyelmébe ajánljuk