Erdoğan: „Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök.”

  • narancs.hu
  • 2020.03.02 15:03

Külpol

Milliós menekültáradattal riogatja Európát a török elnök.

„Véget ért az a korszak, amelyben Törökország egyoldalúan tett áldozatokat a menekültekért. Százezrek keltek útra Európa felé, hamarosan milliókról beszélhetünk” – idézi a Deutsche Welle Erdoğant, aki ismét felszólította Európát, hogy vállaljon felelősséget a migránskérdés kezelésében.

Erdoğan a török kormánypárt egyik ankarai rendezvényén szólalt fel, ahol arról beszélt, hogy eddig Európa nem vette elég komolyan a fenyegetéseit. „Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be” – hozzátéve: „mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból”.

Közben a Frontex nemrég kiszivárgott bizalmas jelentése is arról szól, hogy a következő napokban kemény migrációs támadások várhatók a török-görög határon. Az emberáradatot akkor is nehéz lenne megállítani, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés – írják.

Törökország pénteken nyitotta meg országa határait az Európába vágyó menekültek előtt.

A görög kormány válaszként a helyzetre egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elbírálását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illegálisan az országba lépőket regisztrálás nélkül visszaviszik a határra és átteszik török területre.  Mindezt Szteliosz Pecasz kormányszóvivő jelentette be, aki arról is beszélt, hogy Törökország megsérti az EU-val kötött 2016-os megállapodását, másrészt állami szinten űz embercsempészetet. A menekültek mostani megindulását a kormányszóvivő “szervezett, koordinált nyomásgyakorlásnak” nevezte.

Az EU a hétre hívta össze a külügyminiszterek tanácsát, az Európai Tanács vezetője kedden látogat a határhoz.

Neked ajánljuk