Törökország nem tartóztatja fel tovább a menekülőket

  • MTI/narancs.hu
  • 2020.02.28 08:45

Külpol

A török kormány szerint már nincsenek abban a helyzetben, hogy feltartóztassák a menekülteket.

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket - jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) szóvivője pénteken a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra a korábbi értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt.

Azt mondta, a Szíriában zajló támadások következtében "mozgolódás van" mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében.

A szóvivő emlékeztetett: Törökország már korábban közölte, hogy kapacitásai megteltek, nem bír el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. Ankara menekültpolitikája nem változott, de már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartoztatni a menekülőket - mondta Celik.

Csütörtökön 33 török katona meghalt, mintegy 30 pedig megsebesült egy légicsapásban a Törökországgal határos északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A források szerint a légicsapást a szíriai kormányhadsereg vagy a vele szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig pénteken Twitter-üzenetben közölte, a NATO-tagországok nagykövetei Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tartanak pénteken az incidens miatt.

Neked ajánljuk