"Mintha az Egyesült Államok kormányzata tudathasadásos lenne"

  • Stemler Miklós
  • 2018. november 16.

Külpol

A Trump elnökségét is veszélyeztető „orosz ügy” történetét könyvben feltáró újságíróval, Michael Isikoff-fal beszélgettünk.

MN: Ha Putyin célja az volt, hogy az orosz ügyekben keményvonalas Hillary Clintonnál barátibb elnököt juttasson hatalomra, úgy nem járt teljes sikerrel. Az amerikai–orosz kapcsolatok továbbra sem túlságosan jók.

MI: Mintha az Egyesült Államok kormányzata tudathasadásos lenne. Az egyik oldalon az orosz fenyegetést pontosan értő és ellene tenni akaró hivatalok, hatóságok állnak, a másikon meg Donald Trump, aki minden tőle telhetőt elkövet, hogy bagatellizálja ezt a veszélyt. Ezt művelte már a kampány alatt is, amikor az egyre gyűlő bizonyítékok ellenére azon mesterkedett, hogy elterelje az amerikai közvélemény figyelmét Oroszország tevékenységéről – ezért is fogalmazunk úgy a könyvünk végén, hogy Trump pártolta és segítette a választásunk ellen szőtt összeesküvést. Az más kérdés, hogy miután mindez fényre került, a kongresszus és a kormányzati szervek is elkezdtek foglalkozni az üggyel. Így hiába próbálja Trump elhessegetni az egészet, a kormányzat többi része teszi a dolgát.

false

 

MN: Az elnökkel tudtak beszélni oknyomozásuk során?

MI: A múltban többször is volt lehetőségem beszélni vele, ám ehhez a könyvhöz nem állt a rendelkezésünkre. Nagyon nem lepődtem meg ezen.

MN: Trump elnökségét erősen befolyásolta ez a történet, s a félidős választást is. 2020-ban is téma lehet még?

MI: A fő kérdés az, hogy mikor és mit tár fel végül Robert Mueller nyomozása. Az ilyen hosszú nyomozásoknál mindig fennáll a veszély, hogy a közvélemény egyszerűen belefárad a témába.

Isikoff arról is beszélt, miért nem lépett időben a CIA és az FBI az orosz fenyegetésre, Putyin hackerei hogyan tudták manipulálni a 2016-os amerikai elnökválasztást, és mi vár Trumpra azáltal, hogy a már elítélt kampánytanácsadója - a Magyarországon is megfordult - Carter Page is ellen vallhat.

A lap csütörtöktől kapható az újságárusoknál, vagy megrendelhető itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk