Náci karlendítéssel indított a bíróságon a szabadlábra helyezését kérő Breivik, a norvég tömeggyilkos

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 18.

Külpol

Ezek után nem valószínű, hogy kiengedik. 

Megkezdődött kedden Norvégiában a bírósági meghallgatás a tömeggyilkosságért 21 évi börtönbüntetését töltő, szélsőjobboldali Anders Behring Breivik ügyében, aki a 10 évvel ezelőtti ítéletnek megfelelően most először kérheti feltételes szabadon bocsátását – jelentették hírügynökségek.

Norvégia második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét Breivik 2011. július 22-én követte el. Először Oslo kormányzati negyedében robbantott pokolgépet, amivel nyolc ember halálát okozta, majd a közeli Utoya szigetén a kormánypárt ifjúsági szekciójának táborában kezdett válogatás nélkül emberekre lövöldözni, összesen 69 emberrel végezve.

A fővárostól mintegy 130 kilométerre lévő skieni kerületi bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy az elítélt továbbra is veszélyt jelent-e a társadalomra, és ebből következően szabadon engedhető-e. A 10 évvel ezelőtti ítélet szerint egyébként a börtönbüntetés bármikor szabadon meghosszabbítható, de a norvég jog értelmében Breiviknek 10 év után jár a meghallgatás lehetősége.  

A 42 éves Breivik náci karlendítéssel lépett a bíróság elé kedden, zakójára és táskájára a fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondatot tűzött,

feltartott egy táblát is ugyanezzel a szöveggel, és egy norvég neonáci mozgalom vezetőjeként mutatkozott be.

Breivik b?r?s?gi meghallgat?sa

 
Anders Behring Breivik a tárgyalóteremben
Fotó: Ole Berg-Rusten / MTI/EPA/Pool/NTB

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezekkel máris azt sugallta, hogy a meghallgatást a fehérek felsőbbrendűségéről szóló nézeteinek ismertetésére fogja felhasználni, nem pedig arra, hogy kérje szabadon engedését. Az áldozatok hozzátartozói tartottak is ettől, de szakértők szerint éppen emiatt korai szabadlábra helyezése szinte kizárt, ráadásul az illetékes ügyészség a meghallgatás előtt a férfi börtönben tartását indítványozta.

A mostani meghallgatásra három nap áll rendelkezésre a héten, plusz egy tartalék nap a jövő héten. Döntés is a jövő héten várható.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk