Máltai jobbközép politikusnő lett az Európai Parlament elnöke

  • narancs.hu
  • 2022. január 18.

Külpol

43 évével eddig ő a legfiatalabb, aki betölti ezt a posztot. 

A máltai Roberta Metsolát választották meg kedden nagy többséggel az Európai Parlament (EP) új elnökének. 

Új elnök választására azért volt szükség, mert egy hete elhunyt David Sassoli, a tisztséget 2019 óta betöltő olasz szocialista politikus. 

Sassoli helyére négy jelölt indult: a máltai Roberta Metsola az Európai Néppárt, a svéd Alice Kuhnke a Zöldek, a lengyel Kosma Zlotowski az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint a spanyol Sira Rego az Európai Baloldal jelöltjeként. 

A keddi voksoláson Metsola 458 szavazatot kapott, Kuhnke 101-et, Sira Rego pedig 57-et, míg Zlotowski a szavazás előtt visszalépett – írja a Politico.

Eur?pai Parlament

 
Roberta Metsola
 
Fotó: Julien Warnand / MTI/EPA/Julien Warnand
 

A France24 összeállítása szerint a politikus épp a megválasztása napján lett 43 éves, ezzel eddig ő a legfiatalabb, aki betölti az EP elnöki posztját.

Harmadszori próbálkozásra, 2013-ban lett az EP tagja a kereszténydemokrata, liberális konzervatív, Európa-párti máltai Nemzeti Párt színeiben. 2020 óta Sassoli helyetteseként tevékenykedett a testületben. 

Metsola az Európai Néppárt mérsékelt tagjaként ismert, és bár kiáll az LMBTQ-jogok mellett, ellenzi az abortuszt, amely a nagyrészt katolikus Máltán egyébként illegális. 

A máltai politikus az EP harmadik női elnöke lesz. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk