Katonai drónok repültek a svéd atomerőművek fölé, egyelőre nem tudni, miért

  • narancs.hu
  • 2022. január 18.

Külpol

Három atomerőmű, a svéd királyi palota és több kormányzati épület felett is láttak katonai drónokat.

Az elmúlt napokban több, ismeretlen eredetű katonai drónt észleltek Svédország különböző pontjainálírja a BBC. A drónok három atomerőműnél jelentek meg, de emellett a svéd királyi palota és több repülőtér felett is látták őket. A hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, kik állhatnak a titokzatos repülések mögött, ám helyi sajtóértesülések szerint a rendőrség és a parti őrség átkutatja a tengert és a Stockholm környéki szigeteket.

BBC beszámolója szerint legutóbb hétfőn este láttak egy drónt a forsmarki atomerőmű felett, de úgy tudni, a svéd biztonsági szolgálat (SAPO) egy-egy, a ringhalsi és az oskarshamni atomerőműnél történt esetet is vizsgál.

A SAPO szerint a drónokat (és ismeretlen kezelőiket) titkos információk jogosulatlan kezelésével vádolják. Bár arra nem tért ki a hatóság, milyen típusú repülő eszközökről van szó. A beszámolók szerint nagy szárnyfesztávolsággal rendelkező katonai drónok lehettek.

A svéd televízió szerint egy rendőrségi helikopter egy 1000 méter magasságban repülő drónt is követett Stockholm közelében. Mindeközben a hétvégén a parlament és kormányzati épületek közelében látták ismét felbukkanni a szerkezeteket.

A berepülések nem sokkal azután kezdődtek, hogy Svédország fokozta a katonai készültségét az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség miatt.

(BBC)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk