Navalnij orvosa szerint "a beteg bármelyik percben meghalhat"

  • narancs.hu
  • 2021.04.18 09:00

Külpol

Azonnali beavatkozásra van szükség.

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és "bármelyik percben meghalhat" - közölte szombaton a 44 éves ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa.

Jaroszlav Asihmin a Navalnij családjától kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva azt mondja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

A beteg bármelyik percben meghalhat

- összegezte Ahsimin. Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint "azonnali beavatkozásra van szükség".

Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit az orosz hatóságok megtagadtak, ezért éhségsztrájkba kezdett.

Szombaton több mint hetven világhírű művész és értelmiségi írt nyílt levelet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető egyre romló egészségi állapota miatt. A levél egyszerre jelent meg több európai lapban, köztük a Le Monde-ban, a Der Spiegelben és a Guardianben. A felhívásnak magyar aláírója is van, Nádas Péter – érdekesség, hogy az ő nevét nem említi a levélről beszámoló MTI.

Csatlakozott a kezdeményezéshez J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművészek, Niall Ferguson és Simon Schama történészek. Az aláírók szerint Navalnijnak sürgős kivizsgálásra és orvosi ellátásra van szüksége, ezt Putyinnak kötelessége biztosítani.

Navalnij fogvatartásának körülményeiről és a hírhedt pokrovi börtönről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Neked ajánljuk