70 világhírű művész követel orvosi ellátást Navalnijnak

  • narancs.hu
  • 2021. április 17.

Külpol

A Vlagyimir Putyinnak címzett nyílt levelet Nádas Péter is aláírta.

Több mint hetven világhírű művész és értelmiségi írt nyílt levelet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető egyre romló egészségi állapota miatt. 

A levél egyszerre jelent meg több európai lapban, köztük a Le Monde-ban, a Der Spiegelben és a Guardianben. A felhívásnak magyar aláírója is van, Nádas Péter – érdekesség, hogy az ő nevét nem említi a levélről beszámoló MTI.

Csatlakozott a kezdeményezéshez J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművészek, Niall Ferguson és Simon Schama történészek.

Az aláírók szerint Navalnijnak sürgős kivizsgálásra és orvosi ellátásra van szüksége, ezt Putyinnak kötelessége biztosítani.

Az ellenzéki politikus jelenleg két és fél éves börtönbüntetését tölti a legkeményebbnek tartott orosz börtönben. Azért ítélték el február végén, mert megszegte egy korábbi feltételes szabadlábra helyezés feltételeit – nem jelentkezett a rendőrségnél, mivel éppen Berlinben kezelték novicsok-mérgezése után.

Navalnijnak a börtönben becsípődött egy ideg a hátában, komoly fájdalmai vannak, nem érzi rendesen a végtagjait, és ügyvédei szerint alvásmegvonással is kínozzák. Március 30-án a megfelelő kezelés elmaradása miatt éhségsztrájkba kezdett, azóta már köhög és lázas is.

Navalnij fogvatartásának körülményeiről és a hírhedt pokrovi börtönről a Narancs.hu-n részletesebb cikket is olvashatnak. 

 

Figyelmébe ajánljuk