Neil Young Twitteren tiltakozik, amiért Trump kampányeseményeken használja dalait

  • narancs.hu
  • 2020. július 6.

Külpol

Korábban kritizálta emiatt Trumpot már Elton John, Ozzy Osbourne, Adele és a 2017-ben elhunyt Tom Petty családja is.

A kanadai rocksztár a Twitteren emelt szót a hétvégén az ellen, hogy az amerikai elnök legutóbbi, a Rushmore-hegyi emlékműnél tartott függetlenségnapi beszédekor több dalát is lejátszották. Young a közösségimédia-oldalon kifejtette, részéről nincs rendben a dalválasztás. A zenész bejegyzésében linkelt egy videót, amelyen Rockin' in the Free World című dala hallható, egy másik, a Dél-Dakota állambeli rendezvényről készült videón pedig éppen Neil Young Like a Hurricane című dalát játsszák le.

A zenész - posztja szerint - szolidaritást vállal a dakota sziúkkal. Az őslakosok a Rushmore-hegyi nemzeti emlékmű körüli Fekete-hegyeket szentként tisztelik, ezért ellenezték Trump látogatását. Az elnök a hatalmas hegybe vésett négy egykori elnöki arckép előtt több ezernyi követőjének tartott függetlenségnapi beszédet. A sziúk maguknak követelik a területet, és azzal vádolják a kormányt, hogy nem tartotta be azt az 1868-as egyezséget, amely törzsi területté nyilvánítja a hegyeket.
A Kaliforniában élő, amerikai állampolgársággal is rendelkező Neil Young meggyőződéses demokrata. Már 2016-ban is panaszkodott arra, hogy Trump a választási viták során Young-dalokat használt.

Más zenészek is újra és újra panaszkodnak arra, hogy politikusok kampányfellépések során jogtalanul felhasználják dalaikat. Kritizálta emiatt Trumpot már Elton John, Ozzy Osbourne, Adele és a 2017-ben elhunyt Tom Petty családja is.

A Rolling Stones egy hete egyenesen perrel fenyegette meg az amerikai elnököt arra az esetre, ha továbbra is felhasználja újraválasztási kampányában a zenéjét. A legendás brit rockegyüttes akkori közleménye szerint a zenészek jogait védő szervezet, a BMI figyelmeztette Donald Trump kampánystábját a jogsértésre, és arra, hogy az elnöknek perrel kell szembenéznie, ha nem hagy fel a Rolling Stones dalainak jogosulatlan használatával.
Az együttes már 2016-ban is nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Trump felhasználta kampányában a You Can't Always Get What You Want című népszerű számot. Az 1969-es klasszikus felcsendült a mostani kampányban is, az oklahomai Tulsában tartott választási nagygyűlés zárásaként. A zenekar június 28-i, perrel fenyegető közleményében reményét fejezte ki, hogy ez volt az utolsó alkalom.

Figyelmébe ajánljuk