Nem nyomtatják ki többé a legrégebbi osztrák napilapot

  • narancs.hu
  • 2023. április 28.

Külpol

A Wiener Zeitung 1703-óta működött nyomtatásban.

Június 30-án jelenik meg utoljára a Wiener Zeitung nyomtatott kiadása, július 1-jétől internetes újság formájában működik majd tovább a legrégebbi osztrák napilap – számolt be róla az MTI. Az osztrák állam kiadásában 1703 óta megjelenő lapot érintő változásokról a bécsi parlament határozott csütörtökön. Az APA osztrák hírügynökség pénteken közzétett értesülései szerint 70-90 embert bocsáthatnak el a laptól.

Martin Fleischhacker, a Wiener Zeitung gazdasági igazgatója ezt ugyan nem erősítette meg hivatalosan, de azt világossá tette az osztrák hírügynökségnek adott interjúban: egyes alkalmazottaktól kénytelenek lesznek megválni. Elmondása szerint az évek során a hivatalos közlemények már a kiadványok 85-90 százalékát tették ki. A lapnak jelenleg 6600 állandó előfizetője van, és nagyjából 8 ezer példányt adnak el belőle naponta.

A Wiener Zeitungnál összesen több mint 200 ember dolgozik, újságírói-szerkesztői területen 54-en. Július elsejétől a lap online változatát 20-30 fős újságírói csapat fogja működtetni.

Az osztrák kormány azért kezdeményezte a nyomtatott kiadás megszüntetését, hogy összhangba kerüljenek azzal az európai uniós irányelvvel, amely szerint a hivatalos közleményeket és híreket internetes felületen kell közzétenni. „Az Osztrák Köztársaságnak nem feladata, hogy működtessen és finanszírozzon egy napilapot” – jelentette ki még 2021-ben Sebastian Kurz akkori osztrák kancellár, amikor először felmerült a Wiener Zeitung nyomtatott kiadásának megszüntetése.

Az internetes Wiener Zeitung kevésbé lesz napilap jellegű, az egyelőre még nem teljesen pontosított elképzelések szerint az újságíróképzésben töltene majd be fontos szerepet. A tervek szerint havonta egyszer egy nyomtatott kiadása is megjelenik majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk