Egy kocsma vécéjében hevertek egy brit atom-tengeralattjáró érzékeny dokumentumai

  • narancs.hu
  • 2023. április 29.

Külpol

Tele volt a brit kocsma, amikor az egyik fülke padlóján megtalálták a HMS Anson atom-tengeralattjáró néhány kezelési utasítását.

Nyomozást indított a brit Királyi Haditengerészet, miután az 1,3 milliárd fontba kerülő HMS Anson atom-tengeralattjáró néhány kezelési utasítását egy cumbriai kocsmában találták meg - tudósít a Telex The Sun cikke nyomán.

„Ezek általános képzési dokumentumok, amelyek nem tartalmaznak titkos információkat. De minden biztonsági kérdést rendkívül komolyan veszünk, és kivizsgáljuk a megtalálásuk körülményeit” – mondta a Királyi Haditengerészet szóvivője.

Brit sajtóértesülések szerint

a dokumentáció a személyzetnek szólt, hogy hogyan kell a tengeralattjáró egyes elemeit elszigetelni és nyomásmentesíteni.

 A The Sun idézett egy forrást, aki szerint tele volt a kocsma, amikor az egyik fülke padlóján megtalálták azokat a dokumentumokat, amelyek „hivatalosan érzékeny” minősítéssel bírtak.

A kocsma egyébként nincs messze attól a Barrow-in-Furness-i hajógyártól, amelyiknél a tengeralattjáróról már korábban készült kép.

A HMS Anson az ötödik az új Astute-osztályú támadó tengeralattjárók közül, amely a Királyi Haditengerészet flottájához csatlakozik. A hajók Tomahawk rakéták kilövésére alkalmasak, és a haditengerészet honlapján úgy jellemzik őket, mint a „legnagyobb, legfejlettebb és legerősebb támadó tengeralattjárókat”, amelyeket valaha használtak.

Egy haditengerészeti forrás a PA-nak azt nyilatkozta: „Ezek a dokumentumok lehetővé teszik a tengeralattjárók és a vállalkozók számára, hogy megértsék, hogyan működnek együtt a rendszerek. Nem részletezik, hogyan működnek, csak azt, hogy léteznek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk