Egy kocsma vécéjében hevertek egy brit atom-tengeralattjáró érzékeny dokumentumai

  • narancs.hu
  • 2023. április 29.

Külpol

Tele volt a brit kocsma, amikor az egyik fülke padlóján megtalálták a HMS Anson atom-tengeralattjáró néhány kezelési utasítását.

Nyomozást indított a brit Királyi Haditengerészet, miután az 1,3 milliárd fontba kerülő HMS Anson atom-tengeralattjáró néhány kezelési utasítását egy cumbriai kocsmában találták meg - tudósít a Telex The Sun cikke nyomán.

„Ezek általános képzési dokumentumok, amelyek nem tartalmaznak titkos információkat. De minden biztonsági kérdést rendkívül komolyan veszünk, és kivizsgáljuk a megtalálásuk körülményeit” – mondta a Királyi Haditengerészet szóvivője.

Brit sajtóértesülések szerint

a dokumentáció a személyzetnek szólt, hogy hogyan kell a tengeralattjáró egyes elemeit elszigetelni és nyomásmentesíteni.

 A The Sun idézett egy forrást, aki szerint tele volt a kocsma, amikor az egyik fülke padlóján megtalálták azokat a dokumentumokat, amelyek „hivatalosan érzékeny” minősítéssel bírtak.

A kocsma egyébként nincs messze attól a Barrow-in-Furness-i hajógyártól, amelyiknél a tengeralattjáróról már korábban készült kép.

A HMS Anson az ötödik az új Astute-osztályú támadó tengeralattjárók közül, amely a Királyi Haditengerészet flottájához csatlakozik. A hajók Tomahawk rakéták kilövésére alkalmasak, és a haditengerészet honlapján úgy jellemzik őket, mint a „legnagyobb, legfejlettebb és legerősebb támadó tengeralattjárókat”, amelyeket valaha használtak.

Egy haditengerészeti forrás a PA-nak azt nyilatkozta: „Ezek a dokumentumok lehetővé teszik a tengeralattjárók és a vállalkozók számára, hogy megértsék, hogyan működnek együtt a rendszerek. Nem részletezik, hogyan működnek, csak azt, hogy léteznek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?