Németh Zsolt: Még a törökök előtt ratifikáljuk a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2023. október 6.

Külpol

A fideszes politikus szerint Orbán és Trump között jó a kémia. 

„Még a törökök előtt megtörténik a ratifikáció, és ismétlem: nem Magyarországon fog múlni a csatlakozásuk. A svédekkel erősebb lesz a NATO, márpedig a szervezet jövője Magyarország számára is kulcsfontosságú kérdés” – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke a Szabad Európának. 

Mint ismert, Svédország már tavaly májusban beadta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de Magyarország és Törökország nem ratifikálta azt. Az elmúlt hetekben például amiatt is húzódik a döntés, mert 2019-ben megjelent egy oktatófilm, melyben a magyar demokrácia állapotát kritizálták, a fideszes képviselők pedig kifogásolják ezt. 

A riporter felhívta rá a figyelmet, hogy Kocsis Máté frakcióvezető Esztergomban azt mondta, „a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített hazug filmmel kapcsolatban.” 

„Fontos, amit a frakcióvezető úr mondott. Az egész kérdésnek ugyanis abszolút nem elhanyagolható vonatkozása, hogy a NATO-ban milyen szövetségesek leszünk.

Mi azt szeretnénk, ha jó viszony alakulna ki közöttünk, aminek vannak feltételei Az oktatófilmhez hasonló esetek nélkül sokkal jobb szövetségesek lennénk.”

 
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Világrend és biztonság - A béke ideje? című kerekasztal-beszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 19-án.
Fotó: MTI/Veres Nándor
 

A hosszú interjúban Németh Zsolt Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolatáról is beszélt. Mint fogalmazott, „Trump elnök úr és a magyar miniszterelnök között jó a kémia. De valóban sokszor ér minket a vád, hogy beleszólunk Amerika belügyeibe. Ezt a nagykövet is többször megfogalmazta. De Amerika és Magyarország között azért van némi méretkülönbség. Amerika valóban képes beavatkozni a magyar belpolitikába, míg a magyar miniszterelnök ezt nem annyira tudja megtenni Amerikában. Orbán Viktor tényleg többször kinyilvánította szimpátiáját Donald Trump nézeteivel kapcsolatban, ezt a nemzetközi szereplők közül elsőként tette meg még 2016 nyarán Tusnádfürdőn. Így kettejük között kialakult egy mai napig jól működő emberi kapcsolat, ami a jövőben is kamatozhat”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.