Németh Zsolt: Még a törökök előtt ratifikáljuk a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2023. október 6.

Külpol

A fideszes politikus szerint Orbán és Trump között jó a kémia. 

„Még a törökök előtt megtörténik a ratifikáció, és ismétlem: nem Magyarországon fog múlni a csatlakozásuk. A svédekkel erősebb lesz a NATO, márpedig a szervezet jövője Magyarország számára is kulcsfontosságú kérdés” – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke a Szabad Európának. 

Mint ismert, Svédország már tavaly májusban beadta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, de Magyarország és Törökország nem ratifikálta azt. Az elmúlt hetekben például amiatt is húzódik a döntés, mert 2019-ben megjelent egy oktatófilm, melyben a magyar demokrácia állapotát kritizálták, a fideszes képviselők pedig kifogásolják ezt. 

A riporter felhívta rá a figyelmet, hogy Kocsis Máté frakcióvezető Esztergomban azt mondta, „a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített hazug filmmel kapcsolatban.” 

„Fontos, amit a frakcióvezető úr mondott. Az egész kérdésnek ugyanis abszolút nem elhanyagolható vonatkozása, hogy a NATO-ban milyen szövetségesek leszünk.

Mi azt szeretnénk, ha jó viszony alakulna ki közöttünk, aminek vannak feltételei Az oktatófilmhez hasonló esetek nélkül sokkal jobb szövetségesek lennénk.”

 
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Világrend és biztonság - A béke ideje? című kerekasztal-beszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 19-án.
Fotó: MTI/Veres Nándor
 

A hosszú interjúban Németh Zsolt Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolatáról is beszélt. Mint fogalmazott, „Trump elnök úr és a magyar miniszterelnök között jó a kémia. De valóban sokszor ér minket a vád, hogy beleszólunk Amerika belügyeibe. Ezt a nagykövet is többször megfogalmazta. De Amerika és Magyarország között azért van némi méretkülönbség. Amerika valóban képes beavatkozni a magyar belpolitikába, míg a magyar miniszterelnök ezt nem annyira tudja megtenni Amerikában. Orbán Viktor tényleg többször kinyilvánította szimpátiáját Donald Trump nézeteivel kapcsolatban, ezt a nemzetközi szereplők közül elsőként tette meg még 2016 nyarán Tusnádfürdőn. Így kettejük között kialakult egy mai napig jól működő emberi kapcsolat, ami a jövőben is kamatozhat”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk