Németországban megvonnák a neonácik állami támogatását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. február 2.

Külpol

Eljárás indult, mert van, amit mégsem lehet.

Eljárást indított a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) állami támogatásának megvonására pénteken a német törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat.

false

 

Fotó: MTI

A határozat értelmében a Bundesrat indítványozza a szövetségi alkotmánybíróságnál, hogy hat évre zárják ki az állami  finanszírozásból az NPD-t. Az eljárás alapja egy tavalyi alkotmánymódosítás, amely szerint ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul. A határozatban kiemelték, hogy az NPD megfelel ennek a feltételnek, a párt nem tartja tiszteletben a szabadságon és demokrácián alapuló berendezkedést, és „alkotmányellenes célokat követ”.  A határozat szerint az NPD legutóbb - 2016-ban - 1,137 millió euró (352 millió forint) állami támogatást kapott.

A pártnak főleg Németország keleti részén, a volt NDK területén van kimutatható támogatottsága, de már ott sem rendelkezik képviselettel a tartományi parlamentekben. Érdekes, hogy az Európai Parlamentben egy mandátuma van.

Figyelmébe ajánljuk