Aliyev hirtelen fél évvel előre hozta az azeri elnökválasztást, az ellenzék bojkottot hirdetett

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 6.

Külpol

Biztosra menne az örökös elnöki család.

Az azeri ellenzék bojkottálni fogja az április 11-re meghirdetett, előre hozott elnökválasztást – jelentette be Facebook-oldalán Jamil Hasanly, az ellenzéki koalíció, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsának vezetője.

Közölte, szervezetük koordinációs központja ülést tartott, amelyen úgy határoztak, hogy tartózkodnak a részvételtől az elnökválasztáson, márciusban pedig tiltakozásokba kezdenek a rendkívüli elnökválasztás megtartása ellen.

Hasanly 2013-ban szervezetének jelöltjeként indult az elnökválasztáson, amelyen a szavazatok 5,53 százalékát szerezte meg. Az általa képviselt szervezet egyike a két nagyobb ellenzéki tömörülésnek a kaukázusi országban.

Ilham Aliyev államfő hétfőn elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re.

Aliyevet eddig háromszor - 2003-ban, 2008-ban és 2013-ban - választották meg az ország elnökének. Idén októberben jár le jelenlegi elnökségének ötéves mandátuma. Aliyev korábban törvénymódosításokkal elérte, hogy az áprilisban megválasztott elnök immár hétéves ciklusba kezdhet majd, valamint azt is, hogy egy személy – elsősorban nyilván ő maga – korlátlan alkalommal újraválasztható legyen a pozícióra.

A jelenlegi államfő atyjától, Heydar Aliyevtől örökölte ezt a posztot, igaz, később meg is választatta magát tisztségébe. Az idősebb Aliyev több mint 30 éven át állt Azerbajdzsán élén, hatalmi periódusa tehát még jócskán a szovjet időkben kezdődött. 2003-ban, 80 éves korában intézkedett a súlyosan beteg idősebb Aliyev, hogy a hatalom a családban maradjon. Két hónappal a 2003. októberi elnökválasztás előtt kinevezte fiát miniszterelnökké, s ezzel meg is alapozta a dinasztikus utódlást. Az ifjabb Aliyev a szavazatok 77 százalékát kapta a két hónappal később lezajlott elnökválasztáson, amely nyugati megfigyelők szerint nagyon messze volt a demokratikus normáktól.

Figyelmébe ajánljuk