t

New York Times: az amerikaiak közbeavatkozását kérték az oroszok egy ukrán akció leállításához

  • narancs.hu
  • 2024. július 27.

Külpol

Többször kommunikál egymással az amerikai és az orosz fél, mint amennyiről tudhatunk.

Egy Oroszország ellen tervezett ukrán akciót állított le amerikai kérésre a kijevi vezetés, miután az orosz védelmi miniszter beszélt az amerikai védelmi miniszterrel – állítja a New York Times, elismerve, hogy a pontos részletek nem átláthatók. A lap három magasrangú névtelen amerikai forrásra hivatkozó cikke azonban betekintést enged a háború frontra ható, de egészen máshol zajló folyamataiba – írja a Telex.

Kijev nem mindig ad betekintést az amerikai félnek az ellenség vonalai mögé tervezett katonai akcióiról. Ezek az akciók aggasztják az amerikai felet, attól tartva, hogy mindez „a háború kiszélesedéséhez vezethet és így elidegenítheti az európai szövetségeseket” – írta a lap, emlékeztetve, hogy voltak már látványos akcióik az ukránoknak, ezek közül kiemelkedik az orosz szárazföldi területeket az elfoglalt Krímmel összekötő kercsi hídon történt robbanás. Emellett volt több, az ukrán határhoz közel, orosz oldalon fekvő Belgorodot elérő támadás, de olyan is, amely Moszkvához közeli területet érintett.

A Kreml ezeket az akciókat terrorista támadásnak minősíti, politikailag pedig muníciót adnak Vlagyimir Putyinnak ahhoz, hogy önvédelmi háborúként állítsa be az Ukrajna megtámadásával indult területszerző háborúját, amely messze nem váltotta be a hozzá fűzött orosz reményeket – hiszen Ukrajna nem adta fel a harcot, Oroszország pedig az általa sajátjának tekintett ukrajnai területeket sem tudta teljes egészében elfoglalni.

Egyelőre a nyugati fegyverekkel Ukrajna nem intézhet támadást Oroszország nemzetközileg elismert határain belülre, igaz, a nyilvánosságban ennek a korlátozásnak a feloldására szólított fel Boris Johnson volt brit kormányfő és Trump korábbi külügyminisztere, Mike Pompeo is.

A NYT értesülései szerint bizonyos, hogy a 30 éves miniszteri múlttal a háta mögött – helyettese látványos letartóztatása után – váratlanul felfelé buktatott Szergej Sojgu helyére lépett új védelmi miniszter személyesen hívta július 12-én amerikai kollégáját. Szergej Belouszov eszerint tájékoztatta Lloyd Austint az ukránok tervéről, ami után a Pentagon Kijevet arra kérte, „bármit is terveznek, ne tegyék”.

Az tehát nem ismert, mire készült az ukrán fél, így az sem, mennyire volt a terv komoly. A Pentagon azonban elismerte a telefonbeszélgetés tényét.

A védelmi minisztérium a hívás alatt világossá tette, hogy Oroszország Ukrajna ellen folyó háborúja közepette is kiemelten fontos megőrizni a kommunikációs csatornákat”

– kommentálta a hívást a minisztérium szóvivője. 

Az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, hogy Belouszov hívást kezdeményezett július 12-én és a beszélgetés során megvitatták „az eszkaláció kockázatának csökkentését érintő lehetőségeket, valamint a biztonságot fenyegető veszélyek megelőzésének kérdését”.

A lap szerint a beszélgetés során Austin figyelmeztette orosz kollégáját, hogy ne fenyegesse az Európában állomásozó amerikai erőket. “Négy nappal később az amerikai védelmi minisztérium megemelte az Európában lévő amerikai bázisok biztonsági készültségét”, amelyet a Kreml fenyegetése előzött meg, reakcióként arra, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú rakéták bevetését fontolgatta orosz területek ellen.

Bár sok részlet tisztázatlan, a megismert részletekből kiderül, hogy

az orosz és az amerikai fél többször kommunikál egymással, mint amennyiszer erről a nyilvánosság értesül

– jegyezte meg a New York Times.

Ilyenre 2022 októberében is került sor, hol az orosz, hol az amerikai fél kezdeményezésére. Ezeket különösen indokolttá tették azok az orosz állítások, amelyek szerint Ukrajna nukleáris anyagot tartalmazó piszkos bombát vetne be, ami jelzés volt arra, hogy Oroszország akár indokoltnak tartaná saját nukleáris arzenáljának bevetését. Az amerikaiak szerint ez több volt, mint üres fenyegetés, így a kommunikáció fenntartása hozzájárult ahhoz, hogy ezt a feszültséget enyhítsék.

Nyitóképünkön Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.