Novák Katalin szerint hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre

Külpol

A köztársasági elnök a szerb elnökkel tárgyalt, a francia Szenátus elnökével találkozott és részt vett a párizsi Békekonferencián.

„Erős, sikeres Európára van szükségünk” – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Gérard Larchet-val, a francia Szenátus elnökével folytatott pénteki találkozását követően. „A Békefórumot megelőzően Párizsban Gérard Larchet-val, a francia Szenátus elnökével napjaink kihívásairól beszéltünk” – tette hozzá.

A Franciaország második legfontosabb közjogi méltóságával folytatott megbeszélést megelőzően Novák Katalin a szerb elnökkel is találkozott. Aleksandar Vucic Novák szerint régi barát, stratégiai partner. „Alig várom, hogy hamarosan az Európai Unió tagjaként üdvözölhessük a szerbeket” – közölte.4

Novák Katalin pénteken a párizsi Békefórumon is részt vett. „A béke útjában álló akadályok lebontásán kell dolgoznunk” – mondta a plénum előtt. Kiemelte: az Ukrajna elleni orosz támadást a kezdetektől fogva egyértelműen elítéljük, az álláspontunk nem változott, és mindent meg kell tennünk a békéért.

Novák Katalin tíz pontban foglalta össze, melyek a béke ellen ható tényezők. Elsőként azt emelte ki, hogy békét annál nehezebb teremteni, minél régebb óta tart a viszály, a harcok elhúzódása egyre nagyobb pusztítást, szenvedést okoz, és a háború eszkalációjához vezet. Szerinte hiányzik a valódi szándék a tűzszünetre, a tárgyalások megkezdésére, s a háborús felek nem ismerik fel, hogy a harc nem visz közelebb a békéhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk