Nyomozást indított a Nemzetközi Büntetőbíróság az izraeli és a gázai események miatt

  • narancs.hu
  • 2023. október 29.

Külpol

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig hétfőn rendkívüli ülést tart.

Mind az október 7-i Hamász-támadással, mind a Gázai övezetben történtekkel kapcsolatban nyomozásokat indított a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával, írja a telex.hu a Guardian nyomán.

Az ICC ügyésze, Karim Khan a hétvégén az egyiptomi-gázai határhoz utazott, ahol arról beszélt, független nyomozásukkal akarnak segíteni a helyzet megoldásán, a nemzetközi közösségnek pedig ki kell tartania a második világháború után felépült biztonsági struktúrák mellett.

„Független szemmel nézünk a palesztinai helyzetre. Látjuk az izraeli eseményeket. Együttműködésre, támogatásra van szükségünk.

De meglesz az elszántságunk, a kitartásunk és a szakmai elkötelezettségünk ahhoz, hogy biztosítani tudjuk: meg tudjuk különböztetni a tényeket a gyanúktól”

– mondta videójában Karim Khan.

Hétfőn rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Gázai övezet inváziója ügyében, írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a CNN. A hétfő délutánra összehívott ülésen feltehetően szó lesz arról az ENSZ-határozatról is, amely humanitárius tűzszünetre szólítja fel Izraelt és a Hamász iszlamista terrorszervezetet.

Az ENSZ-határozatot az állandó BT-tagok közül Kína, Oroszország és Franciaország elfogadta, Nagy-Britannia azonban tartózkodott, az Egyesült Államok pedig elutasította azt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk