Vöröskereszt: a gázai al-Quds kórház evakuálásával megölnék a betegeket

  • narancs.hu
  • 2023. október 29.

Külpol

Ezért visszautasítják a kórház kiürítésére vonatkozó parancsot.

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom is aggodalmának adott hangot, miután állítólag felszólították a gázai al-Quds kórház személyzetét, hogy ürítsék ki az épületet. Közleményükben azt írták, hogy miután „a kórházak a segítség és a menedék helyei, ezeket mindenáron meg kell védeni” – írja a 444.hu a Guardian híre nyomán.

A segélyszervezetek hozzátették: „a kórházban több száz sérültet, illetve ágyhoz kötött, tartós beteget is ápolnak, és a betegek evakuálása – beleértve az intenzív osztályon fekvő betegeket, illetve az inkubátorban lévő csecsemőket is – a jelenlegi helyzetben gyakorlatilag lehetetlen”. Azt is írták, hogy értesüléseik szerint a kórház közvetlen közelében is történtek erőszakos támadások és rakétázások, majd hangsúlyozták, hogy

a kórházat a PRCS működteti, ami a Vöröskereszt és Vörös Félhold egyik tagja, és a nemzetközi humanitárius jog védelme alatt áll.

A Vöröskereszt egyik képviselője szerint a kórház evakuálásával megölnék a betegeket, ezért visszautasítják az evakuálási parancsot. „Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy azonnal avatkozzon be, hogy megállítsa a kibontakozó humanitárius katasztrófát.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."