Öngyilkos merénylő robbantott a brüsszeli reptéren

  • narancs.hu
  • 2016. március 22.

Külpol

Ez terrortámadás – mondta egy hivatalos forrás a belga köztévének. Eddig 23 halottról tudnak, két magyar is könnyebben megsérült. A TEK ellenőrzi a budapesti metrókat. Összefoglaló.

Kedden reggel 8-kor két bomba robbant a brüsszeli Zaventem reptéren.

Egy órával később az Európai Parlamenthez közeli metrómegállóban is robbantottak.

A belga hatóságok szerint a reptéren 13-an, a metrónál 10-en vesztették életüket.

A reptereket lezárták, a metró nem közlekedik, a terrorkészültséget az eddigi hármasról a legmagasabb, négyes szintre emelték Belgiumban.

Orbán Viktor Magyarországon is növelte a terrorkészültséget.

false

 

Fotó: MTI/EPA

Múlt pénteken elfogták a novemberi párizsi terrortámadások egyik feltételezett végrehajtóját, Szalah Abdeszlamot Brüsszelben (erről lásd munkatársunk helyszíni tudósítását). A belga külügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Abdeszlam „készen állt újraindítani valamit Brüsszelből”, új hálózatot épített ki maga köré, amelynek tagjainál nehézfegyvereket is lefoglaltak. Hétfőn a belga belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy egy terroristasejt felszámolása aktiválhat egy másikat.

Abdeszlam elfogása

Abdeszlam elfogása

Fotó: MTI/AP

Kedden két bomba robbant a Zaventem nemzetközi reptéren, a chek-in pultoknál. A belga köztévé hivatalos forrásai biztosra veszik, hogy terrortámadás történt, és azt állítják, hogy az egyik bombát öngyilkos merénylő robbantotta. Eddig 13 halottról és 35 sebesültről tudunk. Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban – mondta az M1-nek Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet.

false

Az EU intézményeihez közeli Maelbeek metrómegállónál is robbantottak. Itt egyes információk szerint 10-en vesztették életüket. A Magyar Vöröskereszt elnöke véletlenül a helyszínen tartózkodott, így ő kezdte el ellátni a sérülteket.

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát – jelentette be a belügyminiszter kedden a parlamentben. Pintér Sándor elmondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Magyarországon a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség, eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.

false

 

Fotó: MTI

Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget a támadásokért.

Figyelmébe ajánljuk