Orbán reméli, még sokáig dolgozhat Putyinnal

Külpol

Az MTI kihagyta tudósításából, hogy Putyin szerint mi történne, ha kormányváltás lenne Magyarországon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadta kedden Moszkvában. A tárgyalás előtti sajtónyilvános részről az MTI adott ki beszámolót, de egy apróságot kihagytak a tudósításból. Erről egy picit későnbb. Putyin ugyanis azzal kezdte, hogy elmondta, szerint biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés. Hozzátette, az is fontos, hogy Magyarország jóval olcsóbban vásárolja a gázt, mint a világpiaci ár.

Orbán Viktor megköszönte Putyinnak a hosszútávú szerződés lehetőségét, majd szintén nagyon fontosnak nevezte a megállapodást, és jelezte, hogy szeretne az abban szereplő mennyiség mértékének megemeléséről is tárgyalni.

A magyar miniszterelnök megköszöte Putyinnak a kor–onavírus elleni vakcinák szállítását is, és elmondta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be.

A nehéz idők ellenére a tavalyi volt a legsikeresebb év a kétoldalú együttműködésében - tette hozzá Orbán. Emlékeztetett, hogy 13 éve találkoztak először Putyinnal, ez már a 12. találkozójuk, ami ritkaság. Mint mondta, az elmúlt 13 évből nekik kettőjüknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában.

Ukrajnával kapcsolatban Orbán azt mondta, hogy a látogatása békemisszió is, az Európai Unió készen áll egy ésszerű megállapodásra, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.

Putyin beszámolt róla, hogy Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is az ukrán válsággal kapcsolatban. A közelgő magyar országgyűlési választásra is kitért. És ezt a részt felejtette ki tudósításából az MTI, szerencsére az orosz hírügynökségek azonban erről sem feledkeztek meg: 

Általában ilyen alkalmakkor, amikor partnereink hamarosan választásokat tartanak, azt mondjuk, hogy minden megválasztandó kormánnyal együtt fogunk működni

– mondta Putyin. Az MTI pedig, mintha mi sem történt volna, itt kapcsolódott vissza az eseményekbe. Ugyanis Putyin ehhez azt tette hozzá, hogy Orbán rendkívül sokat tett a magyar népért és Oroszország érdekeiért is, és bízik benne, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Szeretnék nyerni, jó reményeim vannak arra, hogy hosszú évekig működhetünk együtt

– válaszolta Orbán Viktor. 

Mindketten méltatták a közös munkát a gazdaság más területein is. Orbán még jelentette, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos együttműködés ragyogóan halad, a magyar beruházások, amelyeket az orosz kormány is engedélyezett, megtörténtek, de ezen a téren is vannak újabb javaslatai az együttműködés fejlesztésére.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk