Breivik börtönben marad

Külpol

A bíróság elutasította a neonáci norvég tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét.

A szélsőjobboldali, neonáci Anders Behring Breivik 2011 júliusában a békeidők legsúlyosabb támadását követte el Norvégiában. Oslóban gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert ölt meg, majd a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert – többségükben fiatalokat – lőtt agyon.

A negyvenkét éves Breivik 21 éves börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Azonban a tömeggyilkos tíz év után feltételes szabadon bocsátási kérelmet nyújtott be.

„Fennáll a kockázata annak, hogy Breivik ismételten olyan magatartást tanúsít, amely a július 22-i terrortámadások elkövetéséhez vezetett”

– áll a szabadon bocsátási kérelmet elutasító Telemark járási bíróság indoklásában.

Breivik egyébként náci karlendítéssel lépett a bíróság elé januári meghallgatásán, zakójára és táskájára a fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondatot tűzött, de feltartott egy táblát is ugyanezzel a szöveggel, és egy norvég neonáci mozgalom vezetőjeként mutatkozott be:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezedigitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk