Orbán Viktor: „Tudjuk milyen az, amikor nem hozzánk jönnek, csak át akarnak rajtunk menni”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. október 28.

Külpol

A miniszterelnök Marjan Sarec szlovén kormányfővel tárgyalt.

Magyarország és Szlovénia sorsközösségben van, mindkét ország pontosan tudja ugyanis, mi az, hogy migráció és ellenőrizetlen határátlépés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Marjan Sarec szlovén kormányfővel.

Orbán Viktor a kormányközi megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón azt mondta: „tudjuk, hogy mi az, amikor tömegesen jelennek meg és akarnak belépni az országaink területére engedéllyel nem rendelkezők, és tudjuk, milyen az, amikor nem hozzánk jönnek, csak át akarnak rajtunk menni”.

Magyar-szlovén miniszterelnöki találkozó Budapesten

Magyar-szlovén miniszterelnöki találkozó Budapesten

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Jelezte ugyanakkor, Magyarország és Szlovénia közösen fog szállítani Afrikába gyógyászati segédeszközöket „annak a logikának a mentén, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni”.

A kormányfő kérdésre úgy fogalmazott: Magyarország nagy szimpátiával figyeli a szlovén határvédelmi erőfeszítéseket.

Európai ügyekre kitérve a miniszterelnök arról is beszélt: ha már az Európai Unió Észak-Macedónia és Albánia esetében elhibázta a csatlakozási tárgyalások ügyében a döntést, akkor legalább gyorsítsa fel a tárgyalásokat Szerbiával, hogy az EU-s perspektíva nyitva maradjon a Balkánnak.

MTI

Figyelmébe ajánljuk