Amerika aggódik a magyar-kínai üzletek miatt

  • narancs.hu
  • 2019. január 28.

Külpol

Ide küldhetik az amerikai külügyminisztert.

Orbán ellenáll a Kínával és Oroszországgal szembeni keményebb amerikai fellépésnek, emiatt még egy külügyminiszteri látogatás is elképzelhető.

Ausztriához hasonló semlegességet kíván gyakorolni Magyarország az orosz és kínai ügyekben, mondta Orbán Viktor amerikai diplomatáknak a HVG által szemlézett The Wall Street Journal cikke szerint. Amerika viszont keményebb fellépést várna a két nagyhatalommal szemben. Orbán katonai alakulatokkal is hozzá járulna a NATO-hoz, hogy élvezhesse a szövetség biztonsági oldalát, ugyanakkor erősen ellenzi az orosz- és Kína-ellenes amerikai lépéseket.

Amerika a lap szerint hetek óta nógatja szövetségeseit egy erősebb fellépésre a kínai kíber-kémkedés és az ukrajnai orosz részvétel ügyében. Orbán pedig mindkét ügyben ellenáll, írja a WSJ. Sőt, kínai befektetőket hív az országba internetes üzletekkel, és az ukrán oktatási törvény miatt blokkolja az ukrán-NATO kapcsolatokat. "Igen, szeretnénk üzletelni Kínával, és nem hagyjuk, hogy kioktassanak bennünket, hogy mi is a helyes hozzáállás Kínához" idéz a cikk egy névtelen kormányzati forrást.

A gond az, hogy míg az amerikaiak aggódva tekintenek minden kínai és orosz befektetésre olyan érzékeny területeken, mint a telekommunikáció. Orbán, illetve a cseh elnök Milos Zeman azonban úgy tekint ezekre, mint az ő saját előjogára. A Trump-adminisztráció viszont úgy véli, hogy a kínaiak az infrastrukturális és telekommunikációs befektetéseiket arra használják, hogy befolyást szerezzenek a közép-európai országokban.

Mindezek miatt elképzelhető, hogy februárban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországra látogat. Amerika ugyanis kezdi úgy érezni, nem bízhat már úgy szövetségesében, mint korábban.

Figyelmébe ajánljuk