Perrel fenyegette meg Magyarországot az EB a Klubrádió-ügy és a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2021. december 2.

Külpol

Két hónapot kapott a kormány, hogy betartsa az uniós jogszabályokat. 

Az Európai Bizottság (EB) felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa be az elektronikus hírközlésre, a diszkriminációra és az e-kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, és ha ennek két hónapon belül nem tesz eleget, akkor eljárást indít az Európai Unió Bíróságán – írja a Telex az EB csütörtöki közleménye nyomán. 

A portál megjegyzi, újabb szakaszához érkezett a Klubrádió elhallgattatása, valamint a homofóbtörvény megszavazása miatt indított kötelezettségszegési eljárás. Mindkét üggyel kapcsolatban indoklással ellátott véleményt küldött a kormánynak az EB. 

Orbán Viktor november végén levelet írt az EB-nek, amelyben azt kérte, függesszék fel a tagállamok területi és nemzeti integritását, valamint a polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseket aláásó kötelezettségszegési eljárásokat. Az Euronews számolt be a brüsszeli válaszról, miszerint nincs politikai mozgástér az eljárásokban, szigorú folyamatokról van szó, a lezárás egyetlen lehetősége az, ha az annak alapját jelentő ügy megoldódik. A bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász sajtótájékoztatón azt mondta ezzel kapcsolatban, 

„politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk