Piedone szabadlábon, nem bűnös a Colectiv-ügyben

  • narancs.hu
  • 2023. június 21.

Külpol

A bukaresti kerületi polgármester nem felelős a Colectiv szórakozóhely leégéséért, amely 65 ember halálát okozta.

Felmentette a romániai legfelsőbb bíróság a hivatali visszaélés vádja alól Cristian Popescu Piedonét, Bukarest ötödik kerületének volt polgármesterét, akit korábban azzal vádoltak az Európa-szerte követett büntetőperben, hogy jogellenesen, a tűzvédelmi szabályokat figyelmen kívül hagyva aláírta a Colectiv nevű szórakozóhely működési engedélyét – tudósít a Transtelex.

 

A polgármestert korábban a fönti vád alapján előbb 8 év 6 hónap börtönre ítélte a törvényszék, majd tavaly májusban ezt az ítélőtábla 4 évre mérsékelte. Az ítélet kihirdetése után az egykori polgármester bevonult a börtönbe, de semmisségi folyamodvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz, amely most szerdán helyt adott a beadványának.

Az egykori tisztségviselő tehát szabadlábra kerül, és a bíróság döntése nyomán a kártérítéshez sem kell hozzájárulnia, amelyet a többi vádlott a Colectiv-tűzvész áldozatainak fizet. Azt nyilatkozta, a börtönért ő maga nem kér kártérítést, mert nem akar a múlttal harcolni.

A bukaresti Colectiv-klubban 2015. október 30-án, a Goodbye to Gravity zenekar koncertjén tűz ütött ki, amely gyorsan terjedt a helyiségben. Akik benn voltak, nehezen tudtak kimenekülni, 27-en meghaltak, több mint 150-en megsérültek. További 38 sérült napok, hetek múlva halt bele az égési sérülésekbe, a füstmérgezés szövődményeibe – valamint kórházi fertőzésekbe, ami összefüggött azzal, hogy a Hexi Pharma nevű cég hígított fertőtlenítőszereket szállított a kórházaknak.

A cég két igazgatója ellen megszüntették a büntetőeljárást, elévülésre hivatkozva. Másokat azonban elítéltek, és négy ember semmisségi folyamodványát most elutasította a bíróság. 

A kerületi polgármester szabadon engedését a Facebookon kommentálta a Colectiv GTG 3010 Egyesület elnöke, Eugen Iancu. Számított arra, hogy Cristian Popescu Piedonét elengedik, mert korábban azokat a városházi tisztviselőket is szabadon engedték, akik a Colectiv klub működési engedélyét jóváhagyták. Szerinte „a romániai igazságszolgáltatás egy túlfizetett szégyenfoltja az országnak”. Úgy látja, a tragédia óta semmi sem változott a román egészségügyben.

 

Az esetről és következményeiről, egy oknyomozó stáb munkájáról nagyon erős dokumentumfilm készült.

 

A leadkép Cristian Popescu Piedone Facebook-oldaláról való

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk