Politikusokat, újságírókat, aktivistákat hallgattak le Bulgáriában

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 4.

Külpol

Ott fel tudott állni egy parlamenti bizottság, és megszereztek egy névsort is.

Bolgár politikusok, újságírók, aktivisták, sőt a szófiai városi ügyészség ügyészének telefonbeszélgetéseit is lehallgatták az ország titkosszolgálatai - közölte szerdán a tüntetések résztvevői elleni erőszak és a lehallgatások ügyében vizsgálódó ad hoc parlamenti bizottság ülésén Nikola Hadzsigenov, az "Állj fel Bulgária!" Jövünk! elnevezésű korrupcióellenes kis ellenzéki párt parlamenti képviselője.

"Ez a modern történelemben a bolgár polgárok legszélesebb körű lehallgatása. Jelenleg három névsor áll a rendelkezésünkre, ezekben 132 bolgár állampolgár szerepel, akiket lehallgattak, és akiknek a nevét ismerjük. Vannak közöttük újságírók - ismertek és kevésbé ismertek -, civil szervezetek aktivistái, politikusok és mások. A listákon szerepel a szófiai városi ügyészség képviselője is. Nincs azonban közöttük az (országban az utóbbi három évben kormányon lévő) Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt egyetlen politikusa sem. A lehallgatások 2020. július 14-től 2021 májusáig folytak" - közölte az ellenzéki pártszövetség képviselője.

Hadzsigenov megjegyezte, hogy az ügyészség akadályozza a parlamenti bizottság munkáját, mert nem bocsátja a rendelkezésére a kért iratokat.

Bulgáriában tavaly ősszel széleskörű tömegtüntetések voltak a kormányzó GERB és az országban uralkodó korrupció ellen. Az idén áprilisi választásokon a GERB kapta a legtöbb szavazatot, de nem tudott kormányt alakítani. A júliusi megismételt választásokon már csak második helyen jött be a volt kormánypárt, és az ellenzék kapott kormányalakítási megbízást a köztársasági elnöktől. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk