Interjú

„A közeljövőben emelkedni fognak az energiaárak”

Bart István jogász, klímapolitikai szakértő az EU klímavédelmi terveiről

Külpol

Az Európai Unió az eddigieknél határozottabban küzdene a klímaváltozás ellen, és drasztikusan csökkentené a karbonkibocsátást. Az is biztos, hogy a még mindig viszonylag alacsony energiaáraknak előbb-utóbb búcsút mondhatunk – erről is beszélt lapunknak a Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatója.

Magyar Narancs: Az ambiciózusnak tűnő Fit for 55 programnak, amelyet az Európai Bizottság részéről maga Ursula von der Leyen terjesztett be, már a neve is árulkodó: de miért lett a 2030-ra szóló, eredetileg 40 százalékos kibocsátáscsökkentésből 55 százalék?

Bart István: A 40-ből azért lett 55 százalék, mert 2050-re a cél a zéró nettó kibocsátás az üvegházhatású gázok tekintetében. Ez pedig úgy teljesülhet, ha már rövid távon is merészebb vállalásokat teszünk: ha 2050-re el akarunk jutni a nullára, ahhoz 2030-ban a jelenlegihez képest mínusz 55-nél kell járnunk.

MN: Ez logikus, mégis a korábbiaknál jóval ambiciózusabb, egyben húsbavágóbb tervről beszélünk.

BI: Ami Magyarország szempontjából is alapvető változást jelent – bár ezt talán még kevesen fogták fel igazán. A kiotói jegyzőkönyv aláírása óta az európai fórumokon leg­inkább úgy érveltek az ebből a régióból érkezett döntéshozók, hogy nekünk, kelet-európaiaknak ne kelljen olyan mértékben csökkenteni a karbonkibocsátást, mint más országoknak, hiszen nálunk 1990 óta amúgy is rengeteget csökkent, eltűnt a szocialista nagyipar stb. Megjegyzem, hogy a 2008-as gazdasági válság után jobban csökkent a magyar karbon­emisszió, mint 1990 után. Ha viszont úgy gondolkodunk, hogy már nem valahonnan megyünk az ismeretlenbe, hanem mindannyian a 0 felé tartunk, akkor innen kezdve teljesen mindegy, hogy mi történt 1990 után – csak az számít, hogy mindenkinek el kell jutnia a nulláig. Itt már nem játszik az az érv, hogy Magyarországnak ne kelljen annyival csökkentenie a kibocsátását, mert szegények vagyunk – hiszen a szegényeknek is el kell jutni a nulláig. Akinek azt mondjuk, hogy mivel szegények vagytok, most még nem kell csökkentenetek, azoknak majd 2040 után kell hirtelen sokat visszavágniuk.

MN: Ennyire kritikus a klímahelyzet, a felmelegedés üteme, hogy ilyen drámai döntésre kellett jutnia az EU-nak?

BI: Egyrészt ez is igaz, másrészt az unión belüli politikai klíma változott meg alaposan – ez bizony Greta Thunberg hatása. Magyarországon is azóta történhet meg, hogy Orbán Viktor kiejti a száján a klíma szót, amióta Greta Thunberg feltűnt. A 2019-es EP-választáson előretörtek a zöldek, és még a CDU is arra a következtetésre jutott, hogy azért nem volt elég sikeres, mert nem volt elég környezetvédő. Hatalmas választói igény mutatkozott arra, hogy történjen valami érdemleges a klímapolitikában. Arról nem vagyok meggyőződve, hogy ez az igény arra is elég, hogy a választók elviseljék azokat a megszorításokat, amelyeknek következniük kell, és amelyekkel még nincsenek tisztában. De legalább a politikusok, látva az elvárásokat, érzékelhetően felbátorodtak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.