Holtan találtak rá egy belarusz aktivistára Kijev egyik parkjában

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 3.

Külpol

Vitalij Sisav aktívan segítette a Lukasenka-rezsim elől Ukrajnába menekülő belaruszokat.

Az ukrán rendőrség jelentése szerint holtan, felakasztva találtak rá egy belarusz aktivistára Kijev egyik parkjában, nem messze a lakóhelyétől, írja a Reuters.

Vitalij Sisav - akinek eltűnését hétfőn a felesége jelentette be a hatóságok, miután a férje nem érkezett haza a reggeli futásból - egy Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Fehérorosz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a Lukasenka-rezsim elől Ukrajnába menekülő belaruszokat.

Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint Sisav mobiltelefonjáról több úgynevezett "süket" hívást indítottak, azaz a kapcsolat felvétele után a hívó fél nem szólalt meg, később pedig már nem volt elérhető a mobilszáma. Az Ukrajnai Fehérorosz Ház közlése szerint a telefonját egy Google-fiókon keresztül leválasztották a helykövetésről. A rendőrség előző nap kutyás rendőrök bevetésével is átkutatta azt az erdős részt, ahol futni szokott, de nem akadtak a nyomára. A telefonját is nyomon követték az adótornyokon keresztül, de ez alapján túl nagy területet kellett volna átkutatniuk. Sisav szervezetének tagjai még 22 óra után is folytatták a kutatást eltűnt vezetőjük után az erdős területen.

A rendőrség szándékos gyilkosság, illetve öngyilkosságnak álcázott emberölés ügyében indított nyomozást. A hatóságok lefoglalták az áldozat személyes tárgyait, köztük a mobiltelefonját. A kijevi rendőrség arra kért mindenkit, aki ismerte Sisavot, hogy adjon tájékoztatást a férfi életének utolsó heteiről, pszichés, érzelmi állapotáról, az őt ért esetleges fenyegetésekről. A teljes kép a történtekről a tanúk kihallgatása, a térfigyelő kamerák felvételeinek elemzése, a szakértői vizsgálatok és a nyomozati munka alapján áll össze - tették hozzá a rendőrségnél.

Sisav tavaly ősszel volt kénytelen elhagyni Fehéroroszországot, mert részt vett az Aljakszandr Lukasenka elnök elleni ellenzéki tüntetéseken. A szervezet közölte, hogy Kijevben megfigyelték őt, amiről többször tettek bejelentést az ukrán rendőrségen. Helyi forrásaik több ízben figyelmeztették őket lehetséges provokációkra, egészen az emberrablásig és a gyilkosságig, de maga Sisak nem tulajdonított ezeknek komoly jelentőséget. A szervezetnek meggyőződése, hogy a belarusz "rezsim" áll meggyilkolása mögött - írták közleményükben.

Ukrán híradások hétfőn számoltak be arról, hogy Kriszcina Cimanouszkaja, a Lukasenka rendszerét többször bíráló belarusz olimpikon férje is Ukrajnába menekült. Magát Cimanouszkaját, aki a tokiói olimpián vett részt, edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe, miután néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott az olimpián.

Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn közölte: az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik.

Címlapképünk forrása: Twitter

 

Figyelmébe ajánljuk