Pont ezt akarták! - A menekültválság és az összeesküvés-elméletek

Külpol

A történelem kedvezőtlen fordulatait mindig egy titkos kéz és a gonosz értelem irányítja: csak némi fantázia, hamis esszencializmus és erős „lényeglátás” kell a megértéshez. Most is.

Az Európát próbára tevő menekültkrízis mögött sokan látnak határozott tervet, gondosan ki­fundált forgatókönyvet; wannabe elemzők és vezető állású politikusok is. Például Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter is, aki többször célzott rá: még nem tudjuk, ki irányítja e folyamatokat, de valaki biztos (a múlt heti Figyelőben fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy „tendenciózus médiakampány folyik Magyarország ellen”). Mások nem ennyire szégyenlősek, és kimondják azt, amit ő még titkolna előlünk. Ki áll a menekültáradat mögött, és kinek áll érdekében mindez? Ez utóbbi kérdést feltevői rendre az előbbire adott válaszok bizonyítékául használják fel – azaz, ha a menekülthullám valakinek az érdekeit szolgálja, az bizonyítja azt is, hogy ez a valaki tudatosan provokálta ki. Az alábbi listát számtalan komment, érzelmes véleménycikk elolvasása után, a mondanivaló lepárlása után állítottuk össze, hogy jól megfogható ideáltípusokat állítsunk elő.

Az amerikaiak?

Hát, persze hogy ők! Amúgy is mindenük megvan hozzá: ügynökeik mindenhol ott vannak, segélyszervezetnek álcázott CIA-fedőcégek öntik a pénzt a menekültekhez (innen a sok ezer dollár egy-egy migránsnál), más fedőcégek pedig szállítóhajókat biztosítanak. Felforgatás és suttogó propaganda terén verhetetlenek, korlátlanul manipulálhatják a helyi nyilvánosságot, Szíriában ugyanúgy, mint a befogadó országokban vagy éppen a vándorút állomásain: tehát képesek elindítani és finanszírozni a folyamatokat. Arról már nem is beszélve, hogy az Egyesült Államok kudarcos közel-keleti politikája, majd háttérbe vonulása maga is a kiváltó okok között van: túlbuzgó és vonakodó világcsendőrként is kudarcot vallott. (Ez történetesen még nem összeesküvés-elmélet, hanem a 2003-as iraki bevonulás óta történtek legitim interpretációja.) A gond mindezzel csak az, hogy a lelkes konteósok azt nem tudják pontosan megmondani, miért is jó ez Amerikának – s ez pedig, épp az ő logikájuk szerint, a meggyőző bizonyíték hiányával egyenértékű. A merészebbek nem haboznak rámutatni, hogy a menekülteket éppen hazánkra szabadította rá az ármány, a motiváció tehát nem is lehetett más, mint az Orbán-kormány meggyengítése, ne adj’ isten megbuktatása. Ám sajnos még egy közepesen tájékozott összeesküvés-hívő számára is nyilvánvaló, hogy a menekültválság nemcsak hazánkat, de minimum Németországot, Ausztriát, Horvátországot is érinti – az pedig nehezen felfogható, hogy Amerika miért akarná meggyöngíteni saját szövetségeseit, barátait. A legelrugaszkodottabb teória szerint a fő cél az „oroszbarát” Merkel megbuktatása lenne.

Veszedelmes terroristák osonnak a napraforgótábla rejtekében

Terroristák osonnak a napraforgótábla rejtekében

Fotó: Németh Dániel

Az izraeliek?

Még szép! No, nem egyedül mozgatják a szálakat, hanem a világot behálózó kapcsolatrendszerük és szövetségeseik segítségével. E ponton természetesen előkerülnek az amerikaiak is (a cionista bábok), ami e magyarázatot könnyen az előző alrendszerévé teheti. A haszon nyilvánvaló: már hónapok óta senki nem arról beszél, hogy az izraeliek milyen galád dolgokat művelnek a megszállt területeken, s hogy miért nincs még mindig független palesztin állam. A migrációnak hála, apad az arab lakosság száma is; de a járulékos nyereség sem lebecsülendő, jelesül az, hogy az európai, pláne kelet-európai (mondjuk, a magyar) szélsőjobb kénytelen-kelletlen célpontot vált. A megcélzott szavazótáborukon végigsöprő hisztéria muszlimellenes irányba tolja el politikájukat, és ezzel automatikusan enyhül (vagy legalábbis háttérbe szorul) propagandájuk zsidóellenes éle; de a felhorgadó muszlimellenesség csökkenti a palesztin ügy támogatottságát is. Az Európát elárasztó muszlimáradat akár újabb alijahullámot is válthat ki (amivel most hirtelen nem tudjuk, mit is kezdenének Izraelben) – de a konteósok határtalan fantáziájában már megjelent egy újabb arabellenes hódító hadjárat képe.

Az izraeliek természetesen nem lettek volna képesek egymaguk végrehajtani az akciót, szövetségesekre szorultak a Közel-Keleten éppen úgy, mint Európában. Akadt is egy fontos hídfőállásuk: az utóbbi bő fél évszázad fejleményeit tekintve korántsem meglepő módon éppen Németország. Erre hívja fel a figyelmet a zsidó világ-összeesküvés legnagyobb magyar tudósa, Lovas István is, aki a Magyar Hírlapban leplezi le Angela Merkelt: a kancellár (NDK-s egyetemistaként „KISZ-es” agit­prop vezető) menekültek befogadására tett felelőtlen ígérete, majd a schengeni határok lezárása is a történelmi bűntudatból fakad. Ezért szállított Németország öt harci tengeralattjárót Izraelnek és ezért mutatott „megatoleran­ciát” a másság iránt, hiszen ekkor „a migránsválság valódi kirobbantói megsimogatják a fejét”.

Az pedig már az Orbán-politika zsenialitását méltató hozsannák visszatérő eleme, hogy miniszterelnökünk ravaszsága és sakkhúzásai nyomán milyen kényelmetlen helyzetbe kerültek a hazai ballib erők. Hivatalból ugyan ellenezniük kell mindazt, amit Orbán az ügyben tesz, ám – a jobboldali narratívában többnyire magától értetődő tényként emlegetett – zsidó hátterük érzékennyé is teszi őket a muszlimveszélyre, az emiatt erősödő antiszemitizmusra és a radikális iszlám terjedésére. Ez pedig akár Orbán karjába is kergetheti őket! E megfontolás persze cáfolja az Izrael-szcenáriót, hacsak nem feltételezi azt, hogy a tel-avivi irányítók ezzel a fejleménnyel nem számoltak. Vagy – még nagyobb csavarral – igenis számoltak, és pont ezt akarták!

Az oroszok?

Naná! Most, hogy teljes gőzzel megjelentek rendet csinálni a Közel-Keleten, nyilvánvaló lett, ki áll az egész mögött: Putyin, aki előbb elindította az exodust! Ehhez csupán azt kellett, hogy az általa is felfegyverzett szíriai kormányerők kitartsanak, és folytassák a polgárháborút. Ezt követően Putyin megmentőként léphet fel, és elapasztja a menekült­áradat forrását. Ezzel növelheti tekintélyét Európában (nálunk, ugye, ez már nem szükséges), gyengítheti az Európai Uniót, de legfőként elnyerheti annak jóváhagyását az eddig elfoglalt, esetleg ezután elfoglalandó területek annexiójára. Az orosz titkosszolgálat meg a titkos és nyílt műveletekben felhasznált fegyveres erők mindenhatóságában hívők tisztán látják: ez Moszkva fő eszköze arra, hogy keresztbe tegyen legfontosabb kereskedelmi partnerének, amelytől gazdaságilag szinte egyoldalúan függ.

 

A törökök?

Evidens! Azért küldik Európára a menekülteket, hogy

a) enyhítsék a többmilliós menekülttömeg miatt rájuk nehezedő terheket,

b) megzsarolják a Nyugatot, s kierőszakolják a térség átrendezésének az új, erős, egyszerre iszlamista és nacionalista Törökország számára legkedvezőbb forgatókönyvét (ennek kulcseleme: csak semmi független vagy autonóm Kurdisztán, se Törökországban, se Irakban!),

c) az iszlám befolyást erősítsék Nyugaton is, elvégre most már Erdoğan is ebben utazik.

Irán?

Az hétszentség! Ők Bassár el-Aszad elnök fő támogatói, és a Hezbollah mögött is ott állnak – a szír konfliktus egyik legfőbb szarkeverőiről beszélünk. De miért is áll érdekükben a menekülthullám? Mert akik elmenekülnek, zömmel szunniták, El-Aszad ellenségei: minél kevesebb van belőlük, annál jobb. A cél a síita hegemónia a Közel-Keleten, bármi áron. S hogy ebbe kicsit megrokkan Európa? Ez még jobb, hiszen a szekularizált Nyugat a fő ellenség. A kontinensre zúduló menekültek tovább terrorizálják a nyugati és nem annyira nyugati államok zsidó polgárait is, ez meg az Argentínáig terjedően antiszemita merényleteket pénzelő Irán számára mindennél kedvesebb fejlemény.

A gazdag arab államok?

Nyilvánvaló! Fő céljuk amúgy is az iszlám világméretű terjesztése – nemhiába innen kerültek ki az ISIS fő támogatói is. Az iszlám terjesztésének pedig nincs jobb módja, mint több millió muszlimot rászabadítani Európára. Azután építhetik nekik a mecseteket: a közhiedelem szerint már fel is ajánlották ezt. Mindehhez csupán le kellett zárni határaikat a menekülők elől, és pénzzel meg suttogó vagy nyílt propagandával arra ösztökélni őket, hogy inkább felénk vegyék az irányt.

Az ISIS?

Ők voltak! Fő céljuk a tisztátalannak tekintett Nyugat megsemmisítése, ennek pedig első fázisa, hogy kellő mennyiségű muszlimot szabadítanak rájuk, amivel egyrészt káoszt váltanak ki, másrészt növelik a hívők számát Európában, akik majdan az ISIS továbbterjedését segíthetik. A migráció elindításához pusztán azt kellett tenniük, amiben a legjobbak: pusztítani, öldökölni, rossz hírüket (ami legfontosabb imázs­elemük) elevenen tartani. No és a legfontosabb: nem csupán holmi nyers, formátlan tömeget szabadítanak Európára, hanem benne elrejtve alvó és nagyon is aktív, jól kiképzett terroristasejteket. Persze magunk is olvastuk ennek cáfolataként, hogy mennyivel egyszerűbb a megannyi született nyugat-európai harcossal rendelkező ISIS-nek hazaküldeni néhány amúgy is útlevéllel bíró harcost – esetleg aktivizálni a számos nyugat-európai szimpatizánst, mint rábíznia a véletlenre, hogy kiképzett emberük vagy eljut rendeltetési helyére, vagy sem.

Figyelmébe ajánljuk