Prataszevics szülei Merkeltől kérnek segítséget fiúk kiszabadításával kapcsolatban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 12.

Külpol

A fehérorosz ellenzéki újságíró szülei szerint fiúkat rendszeresen kínozzák a börtönben.

Angela Merkel német kancellár közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a fehérorosz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei.

"Nagyon kérjük segítségét, hogy az ártatlanok kiszabadulhassanak a börtönökből" - idézte a Bild című német lap szombati kiadásában Dmitrij és Natalja Prataszevicset.

 "Sürgősen segítségre van szükségük, mert nap mint nap szadizmusnak és erőszaknak vannak kitéve" - hangoztatták Prataszevicsék, és Merkelnek címzett üzenetükben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megfékezését követelték. "Minden további nap, sőt minden egyes további óra ártatlanok, köztük gyerekek életét követeli" - tették hozzá Prataszevics szülei, akik tíz hónapja menekültek el Fehéroroszországból a fiuk munkássága miatt, és jelenleg lengyelországi emigrációban élnek.

Dmitrij Prataszevics nehezményezte, hogy a fiuk nem kapja meg a neki írt leveleiket, és az ügyvédjével sem beszélhetnek szabadon telefonon. "Ehelyett a karhatalom közzétett két videófelvételt, amelyeken kikényszerített vallomást tesz" - közölte. Mint mondta, a felvételeken világosan láthatóak kínzás nyomai. Dmitrij Prataszevics szerint fia orrát eltörték, míg a nyakán látható foltok fojtogatásról tanúskodnak.

A letartóztatott aktivista egy kétrészes interjúban bevallotta, hogy tüntetéseket szervezett Lukasenka elnök ellen, de - mint mondta - tiszteli őt. Prataszevics családja szerint a felvétel nyomás alatt készült.

A fehérorosz hatóságok május 23-án vették őrizetbe vették a 26 éves Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak. A történtek nagy nemzetközi felháborodást váltottak ki, az Európai Unió újabb szankciókat vetett ki a minszki vezetésre.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk