Puccsra készülnek Theresa May brit miniszterelnök ellen

  • narancs.hu
  • 2019. március 24.

Külpol

Már meg is van, ki jöhet szóba utódként.

Egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a kormányzó Konzervatív Párton és a kabineten belül is többen Theresa May miniszterelnök rövid időn belüli lemondásához kötnék az EU-val novemberben elért, a londoni alsóházban eddig kétszer is elutasított Brexit-megállapodás elfogadását, a Downing Street azonban vasárnap cáfolta a készülő "puccsról" szóló sajtóbeszámolókat – írja az MTI.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap kormányzati forrásokat idéző beszámolója szerint viszont "teljes körű kabinetpuccs" bontakozott ki Theresa May lemondatására.

A lap közölte: 11 olyan miniszterrel beszélt, akik megerősítették, hogy a kormányfő távozását akarják elérni, és már a hétfői kabinetülésen előterjesztik Theresa Maynek e követelésüket.

A The Sunday Timesnak nyilatkozó források szerint a "puccsisták" David Lidingtont, a kabinetiroda vezetőjét szánják Theresa May átmeneti utódjának a Bexit végigviteléig, és ősszel zajlana le a hivatalos vezetőváltási folyamat. Lidington a kabinetiroda élén betöltött tisztségében Theresa May helyettesének számít. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó kabinettag azt mondta, hogy May "tíz nap múlva már nem lesz miniszterelnök".

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi tömeglap kormányzati forrásai szerint ugyanakkor a kabinet Brexit-párti tábora Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési minisztert szeretné May utódjának, és ez a kabinetfrakció az EU-pártinak tartott Lidingtont vádolja puccskísérlettel.

Michael Gove a Konzervatív Párt Brexit-táborának egyik legbefolyásosabb tagja, ám korántsem tartozik ahhoz a sokkal keményvonalasabb EU-szkeptikus tory frakciócsoporthoz, amely Gove-val ellentétben mereven elutasítja az EU-val novemberben kötött Brexit-megállapodást, és amelynek tagjai közül sokan a "tiszta Brexitet", vagyis kifejezetten a megállapodás nélküli kilépést szorgalmazzák.

A vasárnapi brit sajtóértesülések közös vonása az, hogy a kormányon és a pártfrakción belüli indulatokat Theresa May szerdai, a parlamentet rendkívül éles hangvételben bíráló televíziós nyilatkozata korbácsolta fel.

May szerda este, Downing Street-i hivatalából közvetített televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy a londoni parlament két év alatt sem volt képes egyetértésre jutni a Brexit módjáról, és az Egyesült Királyság emiatt nem tud az eredeti határidőre kilépni az Európai Unióból.

Figyelmébe ajánljuk