Találkozott Putyin és Prigozsin a Wagner-lázadás után

  • narancs.hu
  • 2023. július 10.

Külpol

Belaruszba kellett volna mennie, ehelyett úgy döntött, hogy továbbra is Putyin mellett harcol. 

A Kreml szerint Jevjenyij Prigozsin Wagner-vezér június 29-én találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja a Sky News

A háromórás, 35 fős találkozón a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint két Wagner-egység parancsnoka közölte Putyinnal, hogy továbbra is harcolni fognak érte.

Prigozsinnak Fehéroroszországba kellett volna távoznia a Kremllel kötött megállapodás értelmében, de Alekszandr Lukasenko elnök a múlt héten azt mondta, hogy a Wagner-vezér visszatért Oroszországba, és Wagner-zsoldosok nem fogadták el a határon túli áttelepülésre vonatkozó ajánlatát. Lord Owen korábbi brit külügyminiszter szerint Prigozsin a „kirohanása ellenére” nem kapott támadást Putyintól. 

„Egyértelmű, hogy Putyin nem meri cenzúrázni őt, biztosan nem emel ellene vádat lázadás miatt, és mindvégig tárgyal és beszél vele, ez olyan gyengeség, amit korábban nem láttunk Putyinnál”

– mondta.

 
Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. 
Fotó: Gavriil Grigorov / MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov
 

Jevgenyij Prigozsin június 24-én lázadást indított az orosz katonai vezetés ellen, amelynek során Wagner-zsoldosok vonultak Moszkva felé, orosz városokat foglaltak el menet közben, hogy aztán hirtelen kapituláljanak, miután több mint 200 mérföldet haladtak előre, kevés ellenállással.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk