Prigozsin Belaruszba megy, megúszhatja a büntetést

  • narancs.hu
  • 2023. június 25.

Külpol

Kadirov szerint az egész egy ingatlanbiznisz miatt történt. A Kreml közölte, a Wagner-csoport katonáit nem vonják felelősségre.

Vasárnap reggelre kiderült, véget ért Jevgenyi Prigozsin és a Wagner-csoport úgynevezett „igazságmenete”, amit azért indított el az orosz zsoldoshadsereg vezetője, hogy „megbüntesse” az orosz hadvezetést.

Korábban már többször volt vitájuk, ami a múlt héten állítólag odáig fajult, hogy az orosz hadsereg rakétákkal támadta a Wagner-csoport állásait. Prigozsin ezután döntött úgy, hogy mintegy 25 ezer zsoldosával elhagyja a frontot, megszállja Rosztovot – azt az orosz várost, ahonnan az Ukrajna ellen indított háborút közvetlenül irányították –, majd megindult Moszkva felé. Szombaton a hírek alapján úgy látszott, polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban. Putyin elnök tévébeszédben hazaárulásnak minősítette a Wagner akcióját,  megerősítették a főváros védelmét, az oda vezető autópályát megrongálták, hétfőre munkaszüneti napot hirdettek. A Wagner-csoport toborzó óriásplakátjait leszedették, és a korábbi orosz elnök, Dmitrij Medvegyev olyat nyilatkozott, katasztrófa lenne, ha atomfegyverekhez jutnának a „Wagner-banditák”. Tényleg azok, de Oroszországnak szüksége volt rájuk:

Ugyanakkor arról is érkeztek hírek, hogy bár voltak összecsapások – a Wagnert helikopterekről is lőtték –, a menetet nem tartóztatták föl az orosz katonák, egy helyen állítólag ölelkeztek a zsoldosokkal.

 
Szombat délelőtt született magyar mém az orosz helyzetről. Forrás: Facebook
 

Szombaton délután Jevgenyij Prigozsin tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, és végül megállapodtak abban, hogy a Wagner mégsem megy Moszkvába. Erről előbb a fehérorosz elnök sajtószolgálata, majd Prigozsin is kiadott egy közleményt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Meduza hírportál írása szerint azt mondta, a Prigozsin ellen indított büntetőeljárást megszüntetik, a parancsnok Fehéroroszországba megy. Azt, hogy már ott is lenne, vagy hogy valójában hol van, Peszkov nem tudta megmondani. Azt, hogy a parancsnok tényleg megúszhatja ezt a lázadást ép bőrrel, sokan kétségbe vonják, így Tarjányi Péter biztonságplolitikai szakértő is az indexnek nyilatkozva.

A Wagner zsoldosai – vagy ahogyan a Meduza cikkét fordító automata egy helyen magyarította: wagneriták – ellen sem indul eljárás, tekintettel a fronton szerzett érdemeikre. Visszatérhetnek a táborhelyeikre, és közülük, aki szeretne, szerződést köthet az orosz védelmi minisztériummal a továbbiakról. Putyin a szombat délelőtti tévébeszédében még szigorú felelősségrevonást említett.

Az említett szerződéskötéssel kapcsolatban az MTI emlékeztet: Szergej Sojgu védelmi miniszter június közepén adta parancsba, hogy az ukrajnai háborúban az orosz oldalon harcoló úgynevezett önkéntes alakulatok – Moszkvában több mint 40 ilyenről tudnak – július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Prigozsin korábban nyilvánosan megtagadta, hogy az általa sokszor élesen bírált Sojguval megállapodást írjon alá.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a helyzetet további veszteségek nélkül sikerült megoldani. Arról, hogy miért Lukasenka közvetített az orosz állam és a fellázadt zsoldosvezér között, azt mondta Peszkov, hogy Aljakszandr Grigorjevics vagy húsz éve személyesen ismeri Prigozsint, és ő maga ajánlkozott, hogy beszél a fejével. A Kreml megköszönte neki.

A Kreml szóvivője szerint a háborút – amit még mindig „különleges katonai műveletnek” nevezett – a történtek nem befolyásolják, és Putyin továbbra is bízik Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterben, akit Prigozsin büdös disznónak és szemétládának nevezett.

Szombaton mintegy háromezer csecsen katonát vezényeltek Moszkvába, minden eshetőségre készen. Vasárnap hajnalban a Telex idézte Ramzan Kadirov csecsen vezető Telegram-bejegyzését, amely új oldalról igyekszik megvilágítani a történteket. Kadirov csalódott Prigozsinban, azt hitte, benne meg lehet bízni, és őszintén szereti az anyaföldet. Ő próbált vele beszélni, meg akarta győzni, vegyen visszább az üzleti ambícióiból, ne keverje össze az országos ügyekkel. „Azt gondoltam, hogy megértett, de úgy tűnik, hogy csak tovább nőtt benne a düh. Sikertelen üzletkötések láncolata mélyen gyökerező és hosszan tartó neheztelést váltott ki az üzletemberből, amik abban csúcsosodtak ki, hogy

a szentpétervári hatóságok nem engedték, hogy a lánya megvegye a kiszemelt telket.

Egy ember arroganciája rendkívül veszélyes eredményekhez vezethet, és nagyon sokakat magával tud rántani” – írta Kadirov. Ő is örül, hogy békésen zárult a szombat, mégsem tört ki polgárháború.

A Telex idézi a New York Times írását, amely szerint az amerikai hírszerzők már szerdán tudták, mire készül Prigozsin, csak azt nem tudták felmérni, hogy az orosz nukleáris arzenált ez mennyiben veszélyezteti. Azon pedig csodálkoztak az Egyesült Államokban, hogy Putyin nem külföldi összeesküvésként tálalta a Wagner akcióját. 

Leadkép: Jevgenyij Prigozsin Rozstov-na-Donuban szombaton.  Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk