Rá akartak támadni a török hitszónokra, Fethullah Gülenre
Screen_Shot_2018-10-03_at_20.12.15_2.png

Rá akartak támadni a török hitszónokra, Fethullah Gülenre

  • MTI
  • 2018. október 3.

Külpol

A kényszerű amerikai emigrációban élő török muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen pennsylvaniai háza előtt lövés is dördült.

Az idős hitszónok Saylorsburg városában lévő házába a rendőrségi jelentések szerint egy fegyveres akart behatolni, mire a ház előtt álló biztonsági őr figyelmeztető lövést adott le. A hitszónok szóvivője a WNEP helyi televíziónak adott interjúban elmondta: senki nem sebesült meg, és a rendőrséget ezek után hívták ki. 
David Peters, a pennsylvaniai rendőrség munkatársa újságírókkal közölte: megkezdődött a nyomozás, a rendőrök – helikopter segítségét is igénybe véve – átfésülik a környéket az elmenekült támadó felkutatására. 
Recep Tayyip Erdoğan török elnök Fethullah Gülent és „nemzetközi hálózatát” teszi felelőssé a 2016-os puccskísérletért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Törökországban az elmúlt 26 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a „Gülen-hálózathoz” és azon keresztül az összeesküvéshez. Eddig a haderő 14 633 tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?