Habony üzlettársa újabb milliókkal segíti Orbán szlovén barátját
D_KOS20180511021_top_story_lead.jpg

Habony üzlettársa újabb milliókkal segíti Orbán szlovén barátját

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. október 3.

Külpol

A Ripost tulajdonosa ezúttal 112 ezer euróért növelte részesedését a szlovén szélsőjobboldali pártsajtóban. Úgy tűnik, Habonyék Szlovéniában is felpörgetik a menekültellenes EP-kampányt.

Folytatódik Habony Árpád köreinek terjeszkedése a szlovén médiapiacon. Ezúttal a miniszterelnöki tanácsadó üzlettársa, Schatz Péter 112 228 euróért (36 millió forint) vásárolt újabb 14 százalékot Nova Obzorja kiadóban, számolt be a Dnevnik alapján a Mladina.

Az eladó a szlovén radikális jobboldali Szlovén Demokrata Párt (Slovenska Demokratska Stranka, SDS) volt, mellyel Orbán Viktor különösen jó kapcsolatot ápol. Az SDS részesedése ezzel 30 százalékra csökkent, míg Schatzé 65,84 százalékra nőtt. A párt nevében az SDS főtitkára, Janez Mežan írta alá az adásvételt, míg cégének nevében maga Schatz járt el, derül ki a lapunk birtokában lévő közjegyzői okiratból.

Az adásvételt júniusban írták alá, a vételárat pedig egy független értékbecslő is rendben lévőnek találta a szerződés szerint (hogy ez miért érdekes, arra később még visszatérünk). A Nova Obzorja az SDS pártlapja a Demokracija kiadója, valamint birtokában van Skandal24 nevű, az SDS migránsellenes propagandáját a bulvárral keverő lap is. A Skandal24 csak pár hónapig létezett nyomtatott formában, a szlovéniai választások után nem sokkal megszűnt és már csak online verzióban él tovább. Orbán Viktor körei és az SDS összefonódása nem új keletű, a két politikus kapcsolatáról tavasszal számoltunk be részletesen.

Barátom, Janša

Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba. A furcsa pénzmozgások miatt a helyi ügyészség már vizsgálódik.

A magyar miniszterelnök különösen jó kapcsolatot ápol a párt vezetőjével Janez Janšával (a róla készült portrénkat itt olvashatja), és ahol tudják, segítik is egymást. Tavaly Habony Árpád, Halkó Gabriella és Schatz Péter (a kormányzati bulvár-propaganda zászlóshajója, a Ripost tulajdonosa) bevásárolták magukat az SDS-közeli, hírtelevízióba, a NovaTV24-be, összesen 800 ezer euró értékben (250 millió forint). Ezt a 800 ezer eurót, ahogy arról akkor beszámoltunk, valamiért Varga Károly, Mészáros Lőrinc üzlettársa fizette ki. Vargának ugyanakkor hivatalosan semmi köze nincs egyik az ügyeletben érintett céghez sem.

Janez Mežan és Schatz Péter

Janez Mežan és Schatz Péter

 

Schatz ez után megalapította a szlovén Ripost Založništvo d.o.o.-t (Ripost Kiadó Kft.), feltőkésítette azt 380 ezer euróval és megvásárolta a Nova Obzorja kiadó több mint felét. Ezt a vásárlást maga Janez Janša segítette, ő írta alá ugyanis, hogy az SDS lemond a kiadóban meglévő elővásárlási jogáról, és hozzájárul ahhoz, hogy a tulajdonos a Schatz birtokolta szlovén Ripost legyen.

Schatz tavaly 630 ezer eurót (196 millió forint) fizetett a kiadó 51,8 százalékáért, ami szerint akkor 1,2 millió eurót ért a cég. A mostani adás-vétel alapján viszont már csak 800 ezer euróra taksálják a Nova Obzorját: ez alapján tehát a kiadó egy év alatt elveszítette értékének egyharmadát, Schatz mégis érdemesnek gondolta befektetni. A Nova Obzorja 4 százaléknyi részvénycsomagjáért az SDS egyik tagja, Dejan Kaloh 1519 eurót fizetett 2011-ben, ennek alapján akkor mindössze 38 ezer eurót ért a cég. Azóta viszont 30 százalékkal estek a társaság bevételei.

Valószínű azonban, hogy hamarosan Schatz lehet a kiadó egyedüli tulajdonosa. Év elején ugyanis Janša arról beszélt, hogy a társaság többségi tulajdonosa kivásárolná az SDS-t, ám a tranzakcióra „számviteli okokból” csak 2019-ben kerülhet sor.

Schatz Péter amúgy Macedóniában is bevásárolt, és ott is az Orbán-barát nacionalista szélsőjobboldali pártmédiát találta befektetésre érdemesnek.

Barátom, Gruevszki

A macedón médiában is terjeszkedik a magyar Ripost tulajdonosa, aki már Szlovéniában is bevásárolt. A Habony Árpádhoz közel álló befektető ezúttal is a nacionalista jobboldalt támogatja, és a háttérben ezúttal az orosz elnök, Vlagyimir Putyin alakja is felsejlik.

Érdemes megjegyezni, hogy az SDS Nova Obzorjában lévő akkor még 44 százalékos tulajdonrésze volt a fedezete egy furcsa hitelügyletnek. Tavaly decemberben derült ki, hogy az SDS 450 ezer euró (mintegy 140 millió forint) hitelt kapott a 32 éves bosznia-hercegovinai Dijana Đuđićtól. A hitelmegállapodást pedig maga Janša írta alá.

Dijana Đuđić egyik barátja és üzlettársa az adótanácsadó Rok Snežič, aki résztulajdonos a Nova24TV-ben, és Janša cellatársa volt akkor, amikor a politikus korrupciós vádak miatt rövid időre börtönbe került 2014-ben. A felek állításával szemben kiderült, hogy Snežič az utóbbi időben mind Janšával, mind Đuđić-tyal tartotta a kapcsolatot. Ezzel a probléma az, hogy a 450 ezer euró meghaladja a törvényben meghatározott azon összeghatárt, amennyit magánszemély egy pártnak kölcsönadhat: miután a hatóságok vizsgálódni kezdtek, a párt állítólag visszafizette a kölcsönt. Ugyanakkor arról sincsenek információk, hogy a rejtélyes bosnyák nőnek honnan volt ennyi pénze, amit kölcsönadott a pártnak.

Az exportált NER

Szlovéniában idén nyáron voltak választások, és ahogy arról beszámoltunk, Orbánék máshogy is segítették populista SDS kampányát. A magyar miniszterelnök személyesen látogatott el a párt nagygyűlésére, hogy Janša mellet kampányoljon. Habony és Schatz médiumai, a Nova24 és a Demokracija emellett fizetett Facebook- és Instagram-hirdetésekben reklámozták az SDS-t, saját felületeikről osztva meg a párt választási hirdetéseit. Orbán körei tehát közvetlenül is költöttek pénzt a párt kampányára.

Ez viszont törvényellenes Szlovéniában: minden párt csak maga fizethet a kampányért, arra támogatást senki mástól nem fogadhat el. Pártot finanszírozni külföldről pedig egyértelműen illegális, kampányidőszakon kívül is.

Habony Árpádék fizetik a szlovén szélsőjobb kampányát

Hamarosan választások lesznek Szlovéniában, elkél a segítség. Újabb szintre lépett Orbán Viktor és Janez Janša barátsága. Ahogy arról a Magyar Narancs is beszámolt, Habony Árpád és két hozzá köthető magyar társaság tavaly bevásárolta magát a Szlovén Demokrata Párt (Slovenska Demokratska Stranka, SDS) médiájába.

Habony Árpádék nem csak pénzzel segítették az SDS-t. A Habony tulajdonában lévő Danube Business Consulting tanácsadó cég ugyanis a hírek szerint Janšának is dolgozik. Úgy tudni, a DBC profilja nem korlátozódik az egyszerű tanácsadásra, hanem teljes politikai, kommunikációs és médiatervet is készítenek a megrendelőknek. Ezt támasztja alá, hogy a választási kampányban az SDS pont olyan nemzeti konzultációt küldött a választóknak, mint amilyet itthon a Fidesz szokott. Ráadásul az SDS migránsok megállítására felszólító plakátjai pont úgy néztek ki, mint amivel a magyar kormány is kampányolt.

Így terjed a NER: itt a szlovén nemzeti konzultáció!

Újabb bizonyíték arra, hogy Orbán nemcsak komoly pénzzel, de tanácsokkal is segíti a szlovén szélsőjobbot. Március végén részletesen írtunk arról, Orbán miként segíti a szélsőjobboldali szlovén politikust, Janez Janšát és pártját, a Szlovén Demokrata Pártot (Slovenska Demokratska Stranka, SDS). A két pártvezér rendszeresen találkozik, a pártok politikusai pedig nyilvánosan kiállnak egymásért, ha a szükség úgy hozza.

Hiába azonban a Habonyi kampány, a választások után nem Janez Janša pártja alakíthatott kormányt. A legtöbb szavazatot ugyan az SDS kapta, ám annak szélsőséges, populista politikája miatt egyik párt sem volt hajlandó szövetséget kötni vele. Emiatt aztán a baloldal alakított kormányt Szlovéniában. Tavasszal azonban jönnek az Európai Parlamenti választások, ami ezúttal különösen fontos Orbán Viktornak.

A Narancs úgy értesült, a Fidesz és a kormány minden eddiginél nagyobb összeget szán az EP-kampányra, ami a Sragentini-ellenes hirdetésekkel már el is kezdődött. A kampány arról szól, hogy az Európát védő, bevándorlás-ellenes erők csapnak össze a migránspárti baloldali és liberális pártokkal, akiket Soros pénzel, ezért még soha ekkora tétje nem volt EP-választásoknak.

Orbán arra számít, hogy a hozzá hasonló, szélsőjobboldali populista erők előretörnek a jövő tavaszi választásokon: ha pedig ez megtörténik, nem kell amiatt aggódnia, hogy az EU szankciókat léptetne életbe Magyarország ellen a növekvő korrupció és a demokratikus jogállam leépítése miatt. Ezért aztán nem meglepő, hogy Orbán ott segíti elvbarátait a választások előtt, ahol csak tudja.

Figyelmébe ajánljuk