Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

  • narancs.hu
  • 2020. január 4.

Külpol

A korai hírek öt sérültről szólnak.

A CNN Irán által támogatott iraki milíciáknak tulajdonított 2 katyusás és aknás támadást, amelynek során Bagdad amerikaiak által ellenőrzőtt, a nagykövetséget is magába foglaló „zöld zónáját”, illetve az iraki és amerikai haderő által közösen használt, a várostól északra található Balad légitámaszpontot is támadás érhette – írja a Mérce.

A harmadik robbanást Bagdad a-Dzsadaríja nevű kerületében valószínűleg robbanó aknák okozták, az első hírek öt sérültről szólnak. Az Al Arabiya English képeinek tanúsága szerint komolyan megrongálódhatott a terület, autók is kiégtek, míg Baladból sérült iraki katonákról érkeztek jelentések.

 

A CNN által közölt hírek alapján a támadásokat annak a Kathaib Hezbollag nevű milíciának tulajdonítják helyi, amerikai források, akiknek a vezetője december 31-én megostromolhatta a nagykövetséget az egy nappal korábbi, amerikai precíziós légicsapások után: ő később életét vesztette Kasszem Szulejmánival egyetemben a Donald Trump által elrendelt gyilkos dróncsapás során.

Pattanásig feszült a helyzet Trump és Irán között

Mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Az Iránnal kialakult konfliktus következtében New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre és mindenütt megerősítették a biztonsági intézkedéseket - jelentette be péntek esti közleményében New York állam kormányzója.

Figyelmébe ajánljuk