Robbanás történt Isztambul bevásárlónegyedében

  • narancs.hu
  • 2022. november 13.

Külpol

6 halottról, 53 sebesültről, öngyilkos merénylőről szólnak az első hírek.

Bomba robbant vasárnap kora délután Isztambulban.

A detonáció helyi idő szerint 16 óra 20 perckor, közép-európai idő szerint 14.20-kor következett be a Takszim Isztiklal sugárúton, amely a török főváros bevásárló- és szórakozónegyedének központja.

A HVG munkatársa a helyszínről azt jelentette, hogy a helyszínen a robbanás pillanatában nagyon sokan voltak. Az utcát lezárták, mentőautók, rendőrök jöttek, és helikopter köröz a helyszín fölött.

Mivel videók is készültek a detonáció idején, a török hatóságok megtiltották, hogy ilyen felvételeket közzé tegyenek az emberek a közösségi oldalakon, bár ez már néhány esetben megtörtént. A HVG cikke idézi az a-Dzsazíra munkatársát, aki szerint erős a gyanú, hogy öngyilkos merénylő robbantott. Egy szemtanú a CNN-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy egy üzletben volt, amikor nagyjából tőle 10 méterre bekövetkezett a robbanás. Nagyon sok embert látott a földön fekve, vérzett a karjuk, lábuk.

A Daily Sabah nevű portál először 4 halottról és 38 sebesültről számolt be, majd módosította a hírt, amely már 6 halottat és 53 sérültet közölt nem sokkal magyar idő szerint öt óra előtt.

A portál idézte a török elnököt, aki Indonéziában, a G-20 csúcstalálkozón van. Recep Tayyip Erdoğan arról beszélt, hogy terrorcselekmény történt, és a hatóságok azon dolgoznak, hogy megtalálják a támadás elkövetőit. 

Az MTI este fél kilenckor kiadott írása szerint Fuat Oktay török alelnök terrorcselekménynek nevezte a történteket. A hat halálos áldozatot követelő detonáció sebesültjeinek száma 53-ról 81-re emelkedett, közülük két ember állapota súlyos.

Erdogan elnök is ismét megszólalt az ügyben, nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit.

A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – „terrorszagot” éreznek. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni – jelentette ki.

Oktay alelnök később a robbantás helyszínén újságíróknak azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményként kezelik a helyzetet. A merényletet egy nő hajtotta végre egy pokolgép felrobbantásával – ismertette. A török alelnök arról ugyanakkor nem tett említést, hogy öngyilkos merénylet történt-e.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbantásnak. Az ankarai magyar nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, az országos és a helyi rendőri szervekkel, a konzulok a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit, ha mégis érintett volna valakit a merénylet. Eddig három magyar állampolgár kereste fel a konzuli szolgálatot, ők turistaként tartózkodnak a városban, és a robbanás helyszínétől mindössze 40 méterre található hotelben tartózkodnak. Mindnyájan jól vannak, nem esett bántódásuk, és az eredeti terveiknek megfelelően a napokban elhagyják Törökországot.

Az Isztambulban tartózkodó magyarok a 003680368036 zöld számon a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni.  

A leadkép forrása: Daily Sabah

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk