Csak Burgenlandban 21 ezer magyar dolgozik

  • narancs.hu
  • 2022. november 13.

Külpol

2008 szeptemberében még csak 8817-en voltak.

21 493 magyar dolgozott az ausztriai Burgenlandban idén szeptemberben.

A Magyarországgal határos, kismartoni székhelyű szövetségi tartomány munkavállalókra vonatkozó szeptemberi adatait az osztrák gazdasági minisztérium közlése alapján szemlézi a Nyugat.hu.

A portál kiemeli, ez Kőszeg lélekszámának duplája.

 

Burgenlandban 81 214 osztrák munkavállalót tartanak nyilván. A külföldiek közül a magyarok vannak a legtöbben. A második helyen álló románok létszáma 2271, a szlovákok 2098-an, a német állampolgárok pedig 1232-en vannak.

A magyarok zöme a kiskereskedelemben, az építőiparban, a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozik.

A lap közöl egy ábrát, amelyből az derül ki, hogy 2008 szeptemberében 8817 magyar dolgozott a tartományban, de folyamatosan nőtt a számuk. A Nyugat.hu korábban írt az osztrák munkaerőpiac elszívó hatásáról, amely kivédhetetlen, elsősorban a két ország közötti bérkülönbségek miatt.

A cikkekből azonban az is kiderül, hogy

akik Ausztriában vállalnak munkát, nem mindig csak a magasabb fizetés miatt mennek oda

– és az is nyilvánvaló, hogy a gyerekes családok élete megsínyli a kétlaki életet, az ingázást. Egész Ausztriában mintegy 114 ezer magyar állampolgárt foglalkoztatnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk