Zelenszkij: több mint 400 háborús bűntényt tártak fel Herszonban az oroszok kivonulása óta

  • narancs.hu
  • 2022. november 14.

Külpol

8 hónapnyi orosz megszállás után nincs víz és áram a lakosság számára. Az oroszok a menekülés során, amit lehet, elvittek.

Pénteken miután az ukrán csapatok bevonultak az oroszok által elhagyott Herszonba, elkezdték a károk felmérését. A 8 hónapnyi orosz megszállás után nincs víz és áram a lakosság számára. Vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az oroszokat. Azt mondta, a nyomozók már több mint 400 háborús bűncselekményt dokumentáltak, civilek és katonák holttesteire bukkantak – írja a The Guardian "Az orosz hadsereg ugyanazt a barbárságot hagyta maga után, mint az ország más régióiban, ahová behatolt."

Hozzátette, hogy az oroszok a kivonulás előtt elpusztították a város kulcsfontosságú infrastruktúráit: a távközlést, az áramot, a vizet, a fűtést, egy 100 méter magas tévétornyot és legalább négy hidat. Az orosz csapatok több ezer aknát, aknavezetéket és fel nem robbant lövedéket hagytak hátra. 

Az ukránok azzal vádolták az oroszokat, hogy tartományszerte több tucat iskolát robbantottak fel.

A beszámolók szerint a kivonulás előtt az orosz katonák fosztogatni kezdtek. Autókat, mosógépeket, mikrohullámú sütőket, női ruhákat és más háztartási holmikat loptak el. Valamint 15 ezer kiállítási tárgyat vittek el a herszoni művészeti múzeumból, de még Grigorij Patyomkin csontjait is elvitték a helyi székesegyházból.

De olyan videók is terjednek az interneten, amiken az oroszok lámákat, farkasokat, szamarakat, mosómedvéket és mókusokat visznek el a helyi állatkertből.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.