Zelenszkij: több mint 400 háborús bűntényt tártak fel Herszonban az oroszok kivonulása óta

  • narancs.hu
  • 2022. november 14.

Külpol

8 hónapnyi orosz megszállás után nincs víz és áram a lakosság számára. Az oroszok a menekülés során, amit lehet, elvittek.

Pénteken miután az ukrán csapatok bevonultak az oroszok által elhagyott Herszonba, elkezdték a károk felmérését. A 8 hónapnyi orosz megszállás után nincs víz és áram a lakosság számára. Vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az oroszokat. Azt mondta, a nyomozók már több mint 400 háborús bűncselekményt dokumentáltak, civilek és katonák holttesteire bukkantak – írja a The Guardian "Az orosz hadsereg ugyanazt a barbárságot hagyta maga után, mint az ország más régióiban, ahová behatolt."

Hozzátette, hogy az oroszok a kivonulás előtt elpusztították a város kulcsfontosságú infrastruktúráit: a távközlést, az áramot, a vizet, a fűtést, egy 100 méter magas tévétornyot és legalább négy hidat. Az orosz csapatok több ezer aknát, aknavezetéket és fel nem robbant lövedéket hagytak hátra. 

Az ukránok azzal vádolták az oroszokat, hogy tartományszerte több tucat iskolát robbantottak fel.

A beszámolók szerint a kivonulás előtt az orosz katonák fosztogatni kezdtek. Autókat, mosógépeket, mikrohullámú sütőket, női ruhákat és más háztartási holmikat loptak el. Valamint 15 ezer kiállítási tárgyat vittek el a herszoni művészeti múzeumból, de még Grigorij Patyomkin csontjait is elvitték a helyi székesegyházból.

De olyan videók is terjednek az interneten, amiken az oroszok lámákat, farkasokat, szamarakat, mosómedvéket és mókusokat visznek el a helyi állatkertből.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk