Robbanások Kijevben: az orosz csapatok egy fővárosi hadiüzemet vettek célba

  • narancs.hu
  • 2022. április 16.

Külpol

Kijev polgármestere arra kér mindenkit, hogy egyelőre ne térjen vissza a fővárosba.

Robbanások hallatszottak szombaton a kora reggeli órákban Ukrajna fővárosában, Kijevben és a nyugati Lvivben – jelentette a helyi médiára hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Az értesülés szerint kora reggel Ukrajna nagy része felett megszólaltak a légvédelmi szirénák. A The Guardian tudósítása szerint Harkivban, Zaporizzsjában, Donyeckben, Kryvij Rihben és Dnyipropetrovszkban is légiriadó volt reggel.

Mentők és orvosok dolgoztak a Kijev külvárosában szombaton kora reggel történt robbanás helyszínén – ezt már Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere osztotta meg a Telegramon.

Klicsko azt írta, a robbanás a főváros Darnyickij kerületében történt. Ez a Kijev délkeleti kerületén, a Dnyipro folyó bal partján fekvő területet jelenti.

"A mentők jelenleg is a helyszínen vannak. Az áldozatokra vonatkozó adatok tisztázása folyamatban van" - írta Klicsko, majd hozzátette:

Ismételten felhívok mindenkit: kérem, ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat! Azokat a kijevieket pedig, akik korábban elutaztak, és már a fővárosba készülnek visszatérni, arra kérem, hogy tartózkodjanak ettől, és maradjanak biztonságosabb helyeken.

Később a BBC azt írta a szombat reggeli kijevi robbantásokról, hogy az orosz csapatok egy fővárosi hadiüzemet céloztak. Ezt a TASZSZ hírügynökség által idézett orosz védelmi minisztérium közölte.

Igor Konaszenkov védelmi minisztériumi szóvivő elmondta, hogy 16 ellenséges célpontot semmisítettek meg nagy pontosságú rakétákkal, köztük felszereléseket, raktárakat és fegyvertároló bázisokat. Hozzátette, hogy a dél-ukrajnai Mikolajivban egy haditechnikai eszközjavító műhelyt is eltaláltak.

(MTI, BBC, The Guardian)

Címlapképünk illusztráció.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk