Szabad Európa: Az utolsó pillanatig halaszthatja a svéd és a finn NATO-csatlakozásáról szóló szavazást a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. november 21.

Külpol

Egészen az EU-s forrásokról szóló uniós döntés másnapjáig.

A parlament idei utolsó üléséig, december 7-ig halogatná a kormány a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást, aminek köze lehet ahhoz, hogy az uniós pénzügyminiszterek előző nap tárgyalnak majd a Magyarországnak járó EU-s forrásokról – Írja a Szabad Európa.

Bár hivatalos nyilatkozatok alapján a kormány támogatja a két ország csatlakozását, itthon eddig senki nem árult el konkrét időpontot a parlamenti szavazásról. A NATO Madridban zajló parlamenti közgyűlésén tartózkodó Harangozó Tamás MSZP-s képviselő a lapnak elmonda, maga is meglepve hallotta, amint az ülésen a belga küldöttség vezetője azt mondja felszólalásában:

„Magyar barátai úgy tájékoztatták, hogy december 7-én szavazhatnak a ratifikációról.”

Harangozó érdeklődésére a kormánypárti képviselők is megerősítették az elhangzottakat.

„Meglehetősen cinikus, hogy a kormány ennyi ideig kitolja ezt a nagyon fontos szavazást, ráadásul nem tudom nem azt gondolni, hogy az időzítés nem szándékos a Magyarországnak járó uniós források miatt” – mondta az MSZP-s képviselő arra utalva, hogy a december 7-i időpont a lehető legutolsó a magyar parlament idei ülésterve alapján.

Érdekes egybeesés, hogy – bár már felmerült a döntés elnapolási is – elvileg előző nap, december 6-án döntenek Brüsszelben az uniós pénzügyminiszterek arról, hogy a Magyarországgal szemben zajló jogállami eljárás keretében felfüggesszék-e a nekünk járó uniós forrás egy részét.

A kormányzati szereplők a késlekedést egyébként azzal magyarázzák, hogy az Európai Bizottság kérésének megfelelően annyi új jogszabályt kell megtárgyalni és elfogadni, hogy egyszerűen nincs idő a svéd és a finn tagságról határozni. Igaz, a Szabad Európa információi szerint Kövér László személyesen ígérte meg nemrég több uniós diplomatának, hogy még idén megszavazzák a két új tagállam csatlakozását, Szijjártó Péter pedig múlt héten találkozott finn kollégájával, akinek a külügyminisztérium sajtóosztálya szerint megerősítette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó NATO-tagállam a ratifikáció kérdésében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk