Légvédelmi rakétarendszerrel és vadászgépekkel segítené Németország Lengyelországot

Külpol

A légvédelem megerősítéséhez. A lengyelek elfogadják a rakéták ideiglenes telepítését.

Segítséget ajánl a német kormány Lengyelország légvédelmének megerősítéséhez az ukrán határnál történt rakétabecsapódás miatt – mondta a német védelmi miniszter. Németország egy Patriot légvédelmi rakétarendszerrel és több Eurofighter vadászgéppel is erősítené a lengyel védelmi képességeket – mondta Christine Lambrecht a Rheinische Post című lapban közölt interjúban.

A napokban történt lengyelországi rakétabecsapódás egyik tanulsága, hogy

a NATO egészének légvédelmét meg kell erősíteni. Ez különösen igaz az olyan partnerekre, mint Lengyelország, Szlovákia és a balti államok, amelyek közvetlenül határosak Oroszországgal és Ukrajnával

– hangsúlyozta a német védelmi miniszter. Rámutatott, hogy Szlovákiát már támogatja is Németország Patriot rendszerekkel és vadászgépekkel. Ezt az együttműködést legalább 2023 végéig fenn kell tartani, szükség esetén még tovább – tette hozzá.

Lengyelország elfogadja Berlin felajánlását a Patriot rakéták ideiglenes lengyelországi telepítésére, és javasolni fogja, hogy a rendszert az ukrán határ közelében helyezzék el – közölte hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter. "Elégedetten fogadtam a német védelmi miniszter ajánlatát" - írta Twitter bejegyzésében Blaszczak.

A német felajánlás a lengyelországi Patriot-állomány ideiglenes bővítését jelenti. Egy lengyel-amerikai megállapodás értelmében pedig a lengyel hadsereg az év végéig két Patriot-üteget szerez be. Két további üteget már korábban délkelet-Lengyelországba telepítettek az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét keretében.

Christine Lambrecht kiemelte, hogy a német hadseregnél (Bundeswehr) is változtatásokra van szükség. Mint mondta, az Oroszország Ukrajna elleni háborújának hatására elindított 100 milliárd eurós program önmagában nem elég, a pénz felhasználásának szabályain is javítani kell. Az eddiginél gyorsabban és kevesebb bürokráciával kell végrehajtani a fejlesztéseket, ezért törölték el például az ötezer eurónál kisebb értékű beszerzésekre vonatkozó időrabló pályázati eljárást – fejtette ki Christine Lambrecht.

Németország azt követően ajánlotta fel Lengyelországnak ezeket a védelmi fegyvereket, miután mint ismert, robbanás történt a kelet-lengyelországi Przewodów településen, két ember halálát okozva. A részleges vizsgálati eredmények alapján Varsó közölte: Przewodówban feltehetőleg az ukrán légvédelem egyik, szovjet gyártmányú rakétája csapódott be. Az esetet "tragikus kimenetelű balesetnek" nevezték.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar kormány is megerősíti Magyarország légvédelmét, a Vaskupola légvédelmi rendszer részeként már bizonyított izraeli radarrendszerrel. Hasonló tervről volt már szó korábban is, lehet, most meg is valósul.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk