Tűzpárbaj, katonai keménykedés: felrobban a venezuelai NER?

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. április 30.

Külpol

Moszkva az erőszak elkerülésére szólította fel az ellenzéket, Washington támogatja a katonai felkelést.

Lövéseket lehetett hallani a Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök vezette ellenzéki tüntetéseken egy caracasi légi támaszponton, ahol tűzpárbaj alakult ki a Guaidót kísérő, katonai egyenruhát viselő emberek és a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Madurót támogató katonák között - jelentette kedden a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A forrás szerint a katonák éles lőszert vetettek be. Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Guaidó korábban felszólította a hadsereget, hogy csatlakozzon hozzá annak érdekében, hogy elkergessék Madurót a hatalomból.

A tüntetők közé hajtott kedden a venezuelai Nemzeti Gárda (GNB) egyik páncélozott járműve a caracasi La Carlota légi támaszpont közelében, ahol korábban Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy „véget vessenek Maduro hatalombitorlásának.”

A videofelvétel tanúsága szerint a tüntetők egy csoportja kövekkel dobálta és botokkal ütötte a GNB legalább két járművét, mire az egyik hirtelen éles fordulatot vett, és a tüntetők közé hajtott. Az ANSA olasz hírügynökség szerint legalább egy tüntető megsebesült. Eközben az AFP francia hírügynökség állítása szerint legalább egy katona megsebesült a Maduro elleni katonai felkelés során.

Maduro szerint a katonai vezetők hűségesek hozzá

Maduro meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására azt követően, hogy egy csoport egyenruhás csatlakozott az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, Juan Guaidó vezette felkeléshez.

„Beszéltem az összes katonai övezet parancsnokaival, akik kifejezték nekem hűségüket a néphez, az alkotmányhoz és a hazához. A béke biztosítása érdekében teljes mozgósításra szólítom fel a népet” - írta Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzésében. Maduro hozzátette: „Győzni fogunk.”

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter keddi Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg „elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett.” Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden "normális".

Ezzel szemben Guaidó kedden bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy „véget vessenek Maduro hatalombitorlásának.” A Twitter-oldalára felrakott videofelvételében egy csoport katona társaságában kijelentette: elkezdődött Maduro eltávolításának utolsó szakasza.

A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, magukra csavart kék színű kendővel jelzik ezt. A venezuelai parlament elnöke felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Percekkel később ezrek vonultak az utcákra, hogy kifejezzék támogatásukat Guaidónak. Mindeközben Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul felszólította a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót.

Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ellenzéki vezető egyik támogatója gázmaszkban a caracasi Carlota légi támaszpontnál tartott tüntetésen 2019. április 30

Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ellenzéki vezető egyik támogatója gázmaszkban a caracasi Carlota légi támaszpontnál tartott tüntetésen.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Moszkva az erőszak elkerülésére szólította fel a venezuelai ellenzéket

A zavargások és az erőszak elkerülésére szólította fel a venezuelai radikális ellenzéket kedden az orosz külügyminisztérium.

A tárca állásfoglalásában azt hangoztatta, hogy a venezuelai radikális ellenzék ismét a konfrontáció erőszakos eszközeihez folyamodott a békés rendezés helyett. Egyúttal sürgette, hogy a kormányellenes erők mondjanak le az erőszakról  a vérontás elkerülése végett. Moszkva arra szólította fel a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy a latin-amerikai eseményekről objektíven, ne pedig a feszültség fokozásában érdekelt felek részrehajló eszközeként tudósítsanak.

A caracasi orosz nagykövetség a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt a tájékoztatást adta, hogy a Venezuelában lévő orosz katonák nem avatkoztak be az eseményekbe, mert ők műszaki szakemberek, akik a kétoldalú haditechnikai együttműködési megállapodás keretében karbantartási és kiképzési feladatokat hajtanak végre.

A diplomáciai képviselet védelmének megerősítését egyelőre nem tervezik, mert az ország „törvényes kormánya” ellenőrzése alatt tartja a helyzetet és a hadsereg is az ő oldalán áll. Az orosz diplomaták szerint összecsapások csak az altamirai úton, a carlotai katonai reptérnél voltak.

Washington támogatja a felhívást a katonai felkelésre

Az amerikai külügyminiszter kedden a Twitteren közölte: az Egyesült Államok „teljes mértékben támogatja” Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője felhívását a katonai felkelésre Nicolás Maduro elnök rendszere ellen.

Mike Pompeo azt írta, az Egyesült Államok a venezuelai nép mellett áll a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelmében, és támogatja a Guaidó által bejelentett Operación Libertad (Szabadság Hadművelet) megindítását.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó - miután lövések dördültek el azon a caracasi légitámaszponton, ahol kedden Juan Guaidó tartott nagygyűlést - szintén Guaidó pártját fogta, és emlékeztetett arra, hogy a venezuelai hadseregnek kötelessége megvédeni az alkotmányt és a dél-amerikai ország népét.

Veletek vagyunk” - üzente a Maduro-rendszer ellen tüntető venezuelaiaknak Mike Pence amerikai alelnök.

Mintha a NER bukna itthon, olyan most a helyzet Venezuelában

Elmagyarázzuk, mi történik Venezuelában, és hogy mi várható az elkövetkezendőkben.

(Borítóképünkön: Juan Guaidó venezuelai parlamenti elnök, ellenzéki vezető egyik támogatója visszadobja a katonák által feléjük kilőtt egyik könnygázgránátot a caracasi Carlota légi támaszpontnál tartott kormányellenes tüntetésen 2019. április 30-án. MTI/AP/Ariana Cubillos)

Figyelmébe ajánljuk